Aç kalarak zayıflama yöntemleri son dönemde oldukça popüler kilo verme yaklaşımları haline gelmiştir. Kilo vermeye çalışmak zorlu bir süreçtir. Öğünlerinizin belirlenmesi, atıştırmalık seçeneklerin bulunması süreci zorlaştıran unsurlardır. Buna ek olarak yediğiniz besinleri çok fazla tüketmemeye gayret etmek de oldukça zor olabilmektedir. Diyet süreci kişinin anti sosyal hissetmesine neden olabilir. Bu yüzden aç kalarak kilo vermek, akşam 5ten sonra yemek yememek, 5 günde 10 kilo diyetleri, uzun süreli aç kalmak unsurunu beslenmeye dahil eden hızlı kilo verme yöntemleri olarak popülarite kazanmaktadır. Peki herhangi bir sorun yaşamadan insan kaç gün aç kalabilir? Aç kalarak kilo verilir mi? Aç kalmanın faydaları var mıdır?

Aç Kalarak Zayıflama Nedir?

Özellikle intermittent fasting (aralıklı beslenme) ile hayatımıza dahil olan kendini aç bırakarak veya uzun süreli açlıklar uygulayarak kilo vermeye çalışmak oldukça popüler bir hale gelmiştir. Bu diyet tipleri; haftanın bazı günlerinde hiçbir şey yememek, diğer günlerinde normal bir şekilde beslenmek şeklinde de karşımıza çıkabilmektedir.

Bu tip diyetlerin açlık veya oruç günlerinde enerji kısıtlaması oldukça şiddetlidir. Bir bireyin normalde alacağı enerjinin %25’i kadarı kesintiye uğramaktadır. Ortalama bir bireyin günlük kalori alımı değerlendirildiğinde bu kısıtlama günde 500-700 kilokaloriye denk gelmektedir. Vücut tipine ve egzersiz alışkanlıklarına bağlı olarak kişinin var olan kilosunu koruması için günde 2000 kilokalori kadar enerji ihtiyacı bulunmaktadır.

Haftada 250-500 gram kadar kilo kaybı yaşanması için günlük kalori alımının 500 kilokalori kadar azaltılması gerekmektedir. Haftaya vurulduğunda ise bu hesap 3500 kilokaloriye denk gelmektedir. Açlık günleri barındıran diyetler bu enerji açığının birkaç gün içinde oluşmasını sağlamaktadır. Yani bu tip diyetler birkaç gün içinde ihtiyaç duyduğunuz enerji açığını oluşturup, haftanın geriye kalan günlerinde rahat olmanızı sağlamaktadır.

Bu tip açlık diyetlerine örnek olarak gösterilebilecek bir diğer uygulamada, her gün 16 saatlik açlıktan sonra 8 saatlik bir pencerede istediğinizi yiyebileceğiniz bir beslenme şeklidir. Fakat bütün aralıklı beslenme veya açlık diyetlerinde uzun dönem etkilerin nasıl olacağı bilinmemektedir. Eğer açlık krizlerinin üstesinden gelinebiliyorsa aralıklı beslenme uygulamaları içeren diyetler kilo verme sürecinde olumlu etkilerin görülmesini sağlayabilmektedir. Yapılması kolay bir şey gibi görülse de uygulamaya geçildiğinde aralıklı beslenmek veya açlık diyetleri oldukça zorlayıcı olabilmektedir. Uzun süre aç kalmak vücudunuzun bir çeşit kıtlıkta olduğunu hissetmesine neden olabilir ve sizi daha fazla yemek yemeye teşvik edebilir. Bu tip diyetlerin uygulanmasındaki ana fikir, açlık veya aralık bırakmadığınız sıralarda istediğiniz her şeyi tüketip, kendinizi diyette gibi hissetmemenizi sağlamaktır.

Çok Düşük Kalorili Diyetler

Ortalama bir açlık diyetinin günlere dağılarak enerji kısıtlanmasının sağlandığı diyet tipleri çok düşük kalorili diyetler olarak adlandırılabilir. Her gün kişinin beslenmesi 450-1000 kilokalori kadar kısıtlanarak uygulanır. Bu gibi diyetlerin uygulanması için besin yerine geçen toz karışımları veya atıştırmalıklar da kullanılmaktadır. Kişinin günlük besin öğesi ihtiyaçlarının da karşılanması için vitamin ve mineral destekleriyle sürdürülürler.

Genellikle çok düşük kalorili diyetler; sebzelerden oluşan bir küçük öğün, çok küçük miktarda safra kesesinin çalışmasını devam ettirmek için yağ ve kabızlığa karşı korunmak için lif desteği içerirler. Bu gibi diyetler ameliyata hazırlık gibi acil kilo vermeniz gereken durumlarda kullanılabilir.

Aç Kalarak Zayıflama veya Düşük Kalorili Diyetler İşe Yarar mı?

En az 6 ay süren aralıklı beslenme diyeti insanların kilo vermesine yardımcı olmuştur. Fakat günlük kalorinin mantıklı miktarlarda kısıtlanmasına dayandırılan diyet yaklaşımlarından çokta farklı bir sonuç ortaya koymamaktadır. Yalnızca açlık diyetleri kilo verme sürecini hızlandırabilmektedir.

Yapılan bir çalışmada 100 yetişkin üç farklı gruba ayrılmıştır. Bu gruplardan biri haftanın bir gününde aç kalarak, biri günlük enerji alımı kısıtlanarak, üçüncüsü ise hiçbir müdahale olmaksızın 6 ay boyunca beslenmiştir. Çalışma bittikten sonraki 6 ay boyunca da katılımcıların yeme davranışları gözlemlenmiştir. Çalışmaya başladıktan sonraki 1 yılın sonunda katılımcılar arasında herhangi bir farklılık gözlemlenmemiştir.

Kimler Aç Kalarak Zayıflama Yöntemini Denememelidir?

Açlık diyetleri her birey için uygun değildir. Büyük medikal sorunlar veya insülin vb. düzenli ilaç kullananlar açlık diyetleri uygulamamalıdır. Ayrıca açlık diyetleri çocuklar, hamileler, psikolojik tedavi görenler ve yeme bozuklukları olan bireyler için uygun değildir.

Açlık diyetlerinin bazı yan etkileri de bulunmaktadır. Açlık günlerinde, kabızlık, baş ağrıları, kötü nefes, safra kesesi rahatsızlıkları, gut hastalığı ve karaciğer inflamasyonu gibi sorunlarla karşı karşıya kalınabilmektedir.

Bu yüzden aç kalarak zayıfladım, 10 kilo verdim gibi cümleler kuran çevrenizi dinleyip, herhangi bir diyet girişiminde bulunmadan önce kan parametrelerinizin değerlendirilmesi için doktorunuzla görüşmeniz önemlidir. Beslenme davranışlarınız konusunda destek almak ve sağlıklı olan yaklaşımı belirlemek için ise diyetisyeninizden yardım alabilirsiniz.

Sonuç: Kilo Vermek İçin En İyi Diyet Türü Nedir?

Kilo verme sürecinde uygulayabileceğiniz en iyi diyet tipi uygulayabileceğinizdir. Aynı zamanda kendinizi daha iyi ve sağlıklı hissetmenizi sağlaması gerekmektedir.

Var olan beslenme davranışlarınızda hatalı olan noktaları düzelterek ve daha sağlıklı davranışlar elde etmeye çalışarak, kalıcı bir sağlıklı beslenme davranışı kazanmaya ek olarak kilo kaybı da sağlayabilirsiniz.

CategoryBlog
Fikirlerinizi merak ediyoruz...

*

E-posta adresiniz yayımlanmayacak

Copyright © 2015 - 2020 - Ataşehir Diyetisyen Coşku Mutlu

Sitemap