Bebeğinize kavuştuktan sonra gebelik sırasında aldığınız tüm kiloları vermenin tüm kadınlar gibi sizinde hayaliniz olduğunu biliyorum. Aynı şeklide doğum sonrası kilo verme yöntemleri hakkında herkes size bir şeyler söylüyor ve sizde ne yapacağınızı bilmediğinizi de biliyorum. Unutmamanız gereken şu ki doğum sonrası hızlı kilo verme kesinlikle sağlıklı değil. Ünlüler şunu yaptı bunu yaptı gibi söylemlerden lütfen uzak duralım.

Beklentilerinizin gerçekçi olmasını sağlığınız için çok önemlidir.

 

Doğumdan Hemen Sonra Kaç Kilo Verilir ?

Yeni doğan bebeğinizin ağırlığı (genellikle 2,25 ile 4,50 kg arası), amniyotik sıvı ve plasentanın ağırlığına bağlı olarak çoğu gebe kadın doğum sırasında 5,5 kg ‘a yakın kayıp sağlar. Gebelikte alınan ortalama kilonun 10 ile 15 kilo arasında değiştiği düşünülecek olursa bu sağlıklı bir başlangıçtır.

Geri kalan kiloları vermek ve yeniden forma girmek için yapabileceğiniz bir çok şey bulunmakta ki bu yazımızda sizlere bunlardan bahsedeceğim. Dikkat etmeniz gereken nokta ise kendinize ve bebeğinize dinlenmek ve beslenmek için fırsat vermeniz.

Vücudunuz kısa süre önce yeni bir varlığa hayat verdi. Bunun olabilmesi için vücudunuz farklı görevler üstlendi. “Vücudunuzu eski haline getirmeye” değil (aslında eski vücudunuz hiçbir yere gitmedi !), sağlıklı ve mutlu olmaya odaklanın. Gerisini diyetisyeninizle birlikte zaten halledeceksiniz.

 

Doğum Sonrası Kilo Verme Hedefiniz Ne Olmalı ?

Doğum yaptıktan sonra yavaş yavaş zaten kilo vereceksiniz. Diyetisyeniniz ve doktorunuzla birlikte güvenli ve makul bir hedef belirleyerek bu süreci hızlandırmak isteyebilirsiniz.  Burada altın kural, haftada 0.5 kg’dan fazla vermemektir. 

Bazı anneler bebekleri 6 aylık olduğunda tüm kilolarını vermiş olur. Bunun olabilmesi için gebelik başlangıç ağırlığı çok önemlidir. Ayrıca kilo verme maceranızı etkileyen birçok madde bulunmakta. Bunlar;

  • Yaş ( 25 yaşından sonra metabolizma hızının giderek yavaşlamaktadır. )
  • Uyguladığınız diyet ( Hızlı kilo vermek için yapılan diyetler sonunda size pahalıya patlar )
  • Fiziksel aktivite düzeyiniz ( Ne kadar fazla hareket ederseniz o kadar fazla kalori yakarsınız. Bunu unutmayın !!! )
  • Genetik yapı

Ayrıca, hamilelik sırasında 15 kilodan fazla aldıysanız sağlıklı bir şekilde eski kilonuza geri dönmenizin daha uzun zaman alabileceğini unutmayın.

 

Emzirirken Kilo Vermek Doğru Mudur ?

Eğer hamilelik sırasında çok fazla kilo aldıysanız. Kilo vermeniz doğru olabilir. Diğer taraftan eğer 10 kilo civarında bir kilo alımı ile gebelik sonlandıysa bir uzmana danışmakta fayda vardır.

Her şey bir yana doğumdan sonra kilo verme zor olmayacaktır. Bunun sizin korkulu rüyanız olmasına izin vermeyin!

Birçok yeni annenin de deneyimlediği üzere, istemeden bile olsa emzirirken vücut kilo vermeye başlar. Bunun başlıca nedeni; ne kadar süt ürettiğinize bağlı olarak emzirmenin günde yaklaşık 500 kaloriye yakın yakmanızı sağlamasıdır. Ayrıca emzirmek rahminizin (ve doğum sonrası göbeğinizin) küçülmesine yardımcı olan hormonların salgılanmasını tetiklemektedir.

Ne yazık ki, duymuş olduklarınızın aksine emzirirken yedekte ekstra 10-15 kilo tutmanıza gerek yoktur.

Emzirmeyi bıraktığınız zaman vücudunuzun yapacak daha az işi olur ve buda emzirirken yaktığınızdan daha az kalori yakacağınız anlamına gelir Bununla birlikte, sütten kesilmenin doğal olarak iştahınızı kestiğini fark edebileceksiniz. Aslında vücudunuz bunu yaparak sizi doğru diyete yönlendirmektedir (bu yüzden vücudunuzu dinleyin!).

Bu esnada aktivite düzeyinizi artırmak sizi daha özgür ve rahat hissettirecektir. Bu nedenle, emzirmeyi bıraktığınız zaman, verdiğiniz kiloları geri almak hakkında fazla kaygılanmayın. Yaşam tarzındaki değişiklikler metabolizmanızı aktif tutmaya yardımcı olabilir. Her ne kadar aldığınız gıda miktarına dikkat etmeniz gerekse de verdiğiniz kiloları geri almayı önleyebilirsiniz.

 

Doğum Sonrası Kilo Verme Diyet Listesi Nasıl Olmalı ?

Öncelikle lütfen çocuğunuzun ve kendi sağlığınız için doğum öncesi ve doğum sonrası bir beslenme uzmanıyla birlikte çalışın !

Bebeğinizin doğum sonrasında sağlıklı olması için bol miktarda dinlenmeye ve besine ihtiyaç duyduğunu unutmayın. Bu nedeniyle enfeksiyonlardan korunun ve bebeğinizi anne sütüyle besleyin; hamilelik öncesi giysilerinizi yeniden giymek için sabırsızlanıyor olsanız dahi bebeğiniz 6 haftalık olana kadar diyet yapmayı aklınızdan dahi geçirmeyin.

Doğum sonrası kilo verme diyetine başlamaya hazır hissettiğiniz (ve diyetisyeninizin onayını aldığınız) zaman yeterli kaloriyi tükettiğinizden emin olun. Şok diyet sadece sizin için riskli olmakla kalmayacak, eğer emziriyor ve yeterli kalori tüketmiyorsanız süt kalitenizde düşecektir! Bu da acıkmış ve büyümekte olan bebeğinizin sizinle birlikte diyete girdiği anlamına gelir. Dahası, yağı çok hızlı yakmak, sütünüze karışabilecek toksinlerin salgılanmasını tetikleyebilir. Emzirmiyor olsanız dahi, çok az kalori tüketmek bedeninizin açlıktan ölmek üzere olduğunuzu düşünmesine neden olur. Uzun vadede metabolizmanız yavaşlar.

Unutmayın ki, emzirirken doğumdan sonraki ilk altı ay içerisinde kalori ihtiyaçlarınız, hamileliğinizin son üç ayındakinden daha da yüksektir.

Bu rakamın hamilelik öncesi vücut kitle indeksinize ve aktivite düzeyinize göre değişken olması nedeniyle, tam olarak kaç kalori tüketmeniz gerektiğini belirlemekte beslenme uzmanınız size yardımcı olabilir. Daha açık söylemek gerekirse, ortalama bir kadın günde 1600 kaloriye ihtiyaç duyar. Emziren bir kadın, mevcut kilosunu korumak için fazlada 500 kalori tüketmelidir. Yarım kilo vermek için ise daha az yiyerek ( bebeğinizin sağlığı ? ) ya da daha fazla egzersiz yaparak haftada 3.500 kalori açık yaratmanız gerekmektedir. Tükettiğiniz gıdaların gerekli besin maddelerini içerdiğinden emin olun. Ayrıca, unutmayın ki kilonuz ne kadar düşükse vücudunuzun ihtiyaç duyduğu kalori miktarı da o kadar düşüktür. Bu nedenle kilo verdikçe kalori alım miktarınızı düzenlemeniz gerekebilir.

 

Korkutucu Son Kilolar

Birçok yeni annenin bir kilo verme sınırına ulaştığını duymuş olabilirsiniz. Kilo kaybının ne zaman yavaşlayacağını tam olarak söylemek zor olsa da, bazı araştırmalar birçok kadının ömür boyu o son 5 kiloyu veremediğini söylemektedir. Bunun başlıca sebebi hamilelik sürecinde değil bebeğiniz doğduktan sonra diyetinizdeki ve aktivite düzeyinizdeki değişikliklerdir. Yeni doğmuş bir bebeğe bakmak kendinizle ilgilenmek için geriye çok daha az zaman bırakır. Özellikle de daha fazla efor ve daha az uykuyla baş etmek zorunda olduğunuz zaman! Son birkaç kiloyu vermek zor olsada diyet ve egzersiz gerçekten de vücudunuzun hamilelik öncesi şeklini geri kazanmasını sağlayabilir.

 

Doğum Sonrası Kilo Verme Yöntemleri

Doğum sonrası kilo verme yöntemleriyle maceranızın hangi noktasında olduğunuz fark etmeksizin, sabırınız son derece önemlidir. Bebeğiniz olduğunda bir diyete bağlı kalmak güç olabilir, ama bu öneriler bu yolda ilerlemenize yardımcı olacaktır:

  • Birlik olun. Alabildiğiniz tüm desteğe ihtiyacınız var .Bu nedenle eşinizin size destek olmasını sağlayın. Akşam yemeği sonrasında televizyon seyretmek yerine yürüyüş yapın ve doğum sonrası diyetinize sadık kalma sözü verin.
  • Buzdolabınızdan yağlı ve işlenmiş gıdaları atarak işe başlayın, daha sonra buzdolabınızı meyve, sebze, tam tahıllı gıdalar, yağsız et, tavuk ve balık ile doldurun.
  • Bol su içmeye özen gösterin. Günlük en az 2.5 litre su tüketin.
  • Himalaya tuzu vb. tuzlar kullanmayın. Bebeğinizin ve sizin zeka seviyenizi korumak için iyotlu tuz kullanın.
  • Yemek yerken arka fonda sakin bir müzik açın. Hareketli ve sesli ortamlarda yemek yemeyin.
  • Küçük şeyleri göz ardı etmeyin. Günlük rutininize ekstra aktiviteler sıkıştırın. Her adım önemlidir, bu nedenle küçük şeyleri göz ardı etmeyin.
  • İyimser olun. Şimdiye kadarki başarınıza ve vermiş olduğunuz kilolara odaklanın. Eğer dar kesim giysileriniz hala sizin için çok dar ise giymekten keyif alacağınız birkaç yeni giysi satın alın.
  • Dogum sonrası kilo verme egzersizlerini atlamayın ( Birazdan küçük bir kısımda bundan bahsedeceğim ).

 

Doğum Sonrası Egzersiz Yapın

Özellikle olması gerektiğinden daha fazla ‘aşk simidine’ sahip bir vücut için faydalıdır. Her ne kadar son derece meşgul olsanız da bebeğinizle egzersiz yapmaya başlamanın yollarını her zaman bulabilirsiniz. Bu bebek arabasıyla yürüyüşe çıkmak ya da ana kucağı kullanmak kadar basit olabilir.

Ağır egzersiz rutininize geri dönmeden önce ise hekiminizin onayını almayı unutmayın ve hiçbir zaman yorulana kadar egzersiz yapmayın (muhtemelen uykusuzluk sizi yeterince yormuştur!).

Keyif aldığınız bir aktivite bulunun. Yürüyüş, yoga, bisiklet veya yüzme olabilir. Bebeğinizle birlikte yakınlardaki bir park ya da oyun alanında yapacağınız dinamik yürüyüş, doğum sonrası kiloverme nize yardımcı olmasının yanı sıra sizinde rahatlamanızı sağlayacaktır.

Sezeryanla doğum sonrası kilo verme egzersizleri için ise doktorunuza tekrar bir danışın derim. İnternet forumlarında kimin yazdığı belli olmayan yazılarda okuduklarınızı yapmanızı tavsiye etmem.

 

Özetle

Anneler dahi kilo kaybının standart kurallarına tabidir: yakılandan daha az kalori girişi. O kiloyu almanızın dokuz ay sürdüğünü hatırlayın. İncelmeniz de hamilelik kilolarını almaya başlamadan önce olduğu kadar zorlu olacaktır. Tartınız hoşunuza giden bir rakama ulaştığı zaman dahi vücut şeklinizin doğum öncesinden biraz daha farklı olduğunu düşünebilirsiniz. Bunda bir sorun yoktur ve yeni sizi şımartmak için yeni giysiler satın almak için harika bir sebeptir.

Bu nedenle, hamile pantolonlarınızı emekliye ayırmanız ne kadar uzun sürerse sürsün umudunuzu kaybetmemeye çalışın. Hamilelik göbeğinizde kalıcı çatlaklar oluşmasına neden olurken, sağlıklı alışkanlıklar formunuzu geri kazanmanıza yardımcı olabilir. Kendinizi, size hayran olan muhteşem bir insan yarattığınızı hatırlatarak motivasyonunuzu yüksek tutun…

Bu nedenle göbeğinize bakmak yerine güzel bebeğinize bakın ve kendinize fazla yüklenmeyin.

  1. 28 Şubat 2018

    mrb doğum yapalı 1 ay oldu 77 doğuma girdim eski şu an 1 ayda 65 e düştüm bu normalmidir

    • Merhaba Zekiye Hanım,

      Doğumdan çıktıktan hemen sonra kilonuzda ne gibi bir değişiklik olduğunu belirtmemişsiniz fakat genellikle 6-7 kilo kadar bir düşüş gözlemlenir. Eğer emzirdiyseniz ve doğum sırasında bahsettiğim kadar bir kilo kaybınız olduysa 1 ay içinde 65 kiloya düşmeniz normaldir.

      Daha fazla sorunuz olursa cevaplamaktan memnuniyet duyarız.

  2. Doğum sonrası kilo vermek için egzersiz çok önemli sadece diyet ile olmuyor günde 1 saat yürümek bile kilo vermek için çok önemli.

  3. 31 Mayıs 2018

    Şekeri kesmek doğum sonrası kilo vermede çok işe yarıyor arkadaşlar.

Fikirlerinizi merak ediyoruz...

*

E-posta adresiniz yayımlanmayacak

Copyright © 2015 - 2020 - Ataşehir Diyetisyen Coşku Mutlu

Sitemap