İftar akşam ezanının okunması ile birlikte oruç tutan bireylerin yemek yemeye ve sıvı tüketimine tekrardan başladıkları öğüne verilen isimdir. İftar birçok açıdan dikkat edilmesi gerekilen bir öğündür. Uzun süreli açlık ve susuzluktan sonra vücudun yiyecek ve içeceklerle tekrar tanıştığı bu sürece daha yakından bakalım.

Oruç ve İftar: İftarda Ne Yenmelidir?

İftar oruç tutulan günün sonunda yiyecek ve içeceklerin tüketilmeye başlanacağı ilk öğündür. Peki iftarda ne yenir? Özellikle vücut uzun süredir susuz kaldığı için iftar sırasında bolca sıvı tüketmeye özen göstermeniz gerekmektedir.

Bunun dışında dikkat edilmesi gerekilen en önemli noktalardan biri sindirim sisteminin yavaş ve hafif başlangıçlara ihtiyaç duyacak olmasıdır. Bu yemekler, düşük yağ ve şeker içerecekse doğal şekerler içeren seçeneklerden oluşmalıdır. Şeker içeriği yüksek olan ve gazlı içeceklerin tüketiminden özellikle kaçınılması gerekmektedir. İşte ramazan diyet listesi dahilinde iftarda yenilebilecek seçeneklere örnek olarak aşağıda birkaç örnek:

İçecekler

Su, süt, smoothieler, ayran, cacık, şekersiz komposto gibi içecekler doğal yollarla karbonhidrat ve mineralleri almanıza yardımcı olacaktır. Özellikle su herhangi bir kalori kaygısı olmadan sıvı ihtiyacınızın karşılanması için çok önemlidir. İftar sırasında şeker oranı yüksek olan içecekler tüketmekten kaçınmanız çok önemlidir.

Hurma

İslam aleminin peygamberi Hz. Muhammed’ten beri sürdürülen bir gelenek olduğundan, orucun hurma ile açılması Ramazan ayında oldukça yaygındır. Hurma potasyum, bakır, manganez ve lif açısından zengindir ve orucun açılması için iyi bir başlangıç olabilir.

Meyve

Güney Asya’da oruç tutan bireylerin geleneksel yaklaşımları orucu meyveler ile açmaktır. Meyveler enerji için doğal şekerler, lif, vitaminler, mineral ve bir miktar su içermektedir.

Çorba

Orucun açılması sürecinde özellikle midenizi çok yormamak adına çorba içmek iyi bir başlangıç olabilir. Hatta çorbadan hemen sonra yemek yemeye ara vermek sofrada sosyalleşmek, hazımsızlığa karşı iyi bir önlem olacaktır.

İftar Sonrası Tatlı Yenir mi?

İftardan sonra tatlı tüketmek birçok oruç tutan bireyin toplandığı Ramazan sofralarında alışkanlık haline gelmiştir. Fakat özellikle karbonhidrat açısından vücudunuza bu kadar kısa bir zaman dilimi içerisinde yüklenmek, insülin mekanizmasında aksaklıklara neden olabilmektedir.

Ayrıca, vücudunuzun sıvı açığını kapatmak için kısa zamanınız olacağından, iftardan sonraki zaman dilimini mümkün olduğu kadar su ve maden suyu gibi şeker içermeyen, mineraller açısından da vücudunuzu destekleyebilecek içecekler tüketmeye özen göstermeniz önemlidir.

Eğer yemekten sonra imkânınız olursa hafif egzersiz rutinlerini veya yürüyüşleri denemeniz sağlığınız için olumlu sonuçlar doğurabilir. Ramazan akşamlarının bir parçası olan Teravih namazlarına katılacaksanız, buraya gittiğiniz yolu uzatmak bile size bu konuda yardımcı olabilir.

Probiyotikler bu süreçte bağırsak sağlığınızı destekleyecektir. Fakat bağırsak hareketlerini arttırdıklarından, tüketildikleri saate dikkat edilmesi gerekmektedir. Örneğin kefir ne zaman içimeli? Kefir gibi probiyotik etkisi bulunan besinler de sahura eklendiğinde gün içinde bağırsakların hareketli olmasını sağlayabilir.

Fikirlerinizi merak ediyoruz...

*

E-posta adresiniz yayımlanmayacak

Copyright © 2015 - 2020 - Ataşehir Diyetisyen Coşku Mutlu

Sitemap