Söz konusu sınava hazırlık dönemi olduğunda beslenme alışkanlıklarına gösterilen özen kaybolmaktadır. Kolayca ulaşılabilecek besinlere eğilim gösterme, besin piramidi diye adlandırılan besinleri gruplandıran sistemin kötü çocukları olan şeker ve şekerli besinleri tercih etme gibi davranışlar oldukça ön plana çıkmaktadır. Fakat sınava hazırlık döneminde sağlıklı beslenme alışkanlıkları sürdürmek, başarı ihtimalini arttırmaktadır. Sağlıklı beslenerek, beyin fonksiyonları maksimum seviyelere çıkarılabilmektedir. Bu yüzden dengeli ve düzenli beslenme hayat kurtarıcı olacaktır.

SINAVA HAZIRLIK DÖNEMİNDE BESLENME

İşte özellikle üniversite sınavına hazırlık (Teşekkürler ÖSYM ve ÖSYM Sınav Takvimi!) sürecinde işinize yarayacak birkaç sağlıklı beslenme önerisi.

Vitamin ve Mineral Alımı

Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin gerekli miktarlarda alınması, ders çalışmak içi gerekli olan enerjinin elde edilmesini sağlar. Özellikle B vitaminleri ve demir bu amaca hizmet etmektedir. Kırmızı et ve ıspanak gibi demir içeriği yüksek olan sağlıklı yiyecekler tüketmek bu açıdan çok yardımcı olacaktır. B vitamini içeren besinler ise tam tahıllı besinler, yumurta ve yağlı tohumlar olarak sıralanabilir.

Takviyeden Değil, Besinin Kendisinden!

Besin takviyeleri vücudun desteklenmesi için önemlidir fakat besinin yerini almamalıdır. Örneğin portakalda, C vitamini takviyeleri de C vitamini içermektedir. Fakat portakal aynı zamanda lif, beta karoten ve diğer önemli mineralleri de içermektedir. Bu yüzden C vitamini kaynağı olarak portakalı tercih etmek daha sağlıklı ve dengeli bir beslenme davranışı olacaktır.

Paketli Gıdalar Dostunuz Değildir

Düzenli aralıklarla öğünlerinizi tüketmek, enerji seviyenizin hep yüksek kalmasını sağlamaktadır. Fakat bu hemen kantinden sağlıksız, işlenmiş, paketli besinler alabileceğiniz anlamına gelmemektedir. Vücudunuz için hiçbir faydası olmayacak bu “boş kalorileri” tüketmekten kaçınmalısınız.

Öğün Sıklığı Önemlidir

Akademik takvim yoğunluğu bazen yemek yemeye ayrılacak zamanı bulmayı zorlaştırmaktadır. Bu yüzden genellikle 2 veya 3 büyük ana öğünle gün geçirilmeye çalışılır. Fakat hem dengenin korunması için hem de enerjinin hep yüksek kalması için az az, sık sık beslenmek daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Kahvaltı En Önemli Öğündür

Söz konusu sağlıklı beslenme programı olduğunda, akla ilk gelen ve en önemli öğünlerden biri kahvaltıdır. Kahvaltı vücudunuza ilk aldığınız öğündür. Bu yüzden içeriğinin zenginliği oldukça önemlidir. Peki kahvaltıda ne yenmeli sorusuna gelirsek? Kahvaltı protein, sağlıklı karbonhidratlar ve sağlıklı yağ kaynakları açısından zengin olmalıdır. Yapılan çalışmalar güne kahvaltıyla başlayan öğrencilerin akademik performanslarının daha iyi olduğunu saptamıştır.

Meyve ve Sebzelerin Gücüne İnanın

Meyveler beyniniz için faydası olacak akla gelen en iyi besin tercihlerinden biridir. Meyve şekerinden elde edilen enerji, basit şeker gibi enerjinizi düşürmez. Antioksidanlar ve diğer besin öğeleri açısından zengindir.

Bir öğrenci diyeti sağlıklı etkilere sahip olabilmek için sebze de içermek zorundadır. Fakat bütün sebzeler eşit derecede kuvvetli değildir. Örneğin ıspanak, maruldan daha fazla yararlı besin öğesine sahiptir. Brokoli, biber ve tatlı patateste diğer sağlıklı sebze seçeneklerine örnektir. Sebze seçeneklerinizi ne kadar renklendirirseniz o kadar olumlu etki görürsünüz.

Ara Öğünler Sizi Dinç Tutar

Ara öğünler kan şeker seviyenizin düzenli olmasını sağlarlar. Bu ara öğünlerin iki besin grubunu içeren atıştırmalıklardan oluştuğundan emin olursanız, konsantrasyonunuzun daha uzun süre gitmesini sağlarlar. Örneğin fıstık ezmesi ve meyveden oluşan bir atıştırmalık hem sağlıklı yağlar, hem vitamin-mineraller hem de lif içerecektir.

Yeterince ve Doğru Sıvı Tüketimine Özen Gösterin

İçeceklerinizi doğru seçin. Şekerli içecek tüketiminizi minimum seviyelerde tutmaya gayret edin. Çok fazla kahve tüketmek çok fazla kafein almanıza ve kendinizi yorgun hissetmenize neden olacağından 400-450 mg kafeinden fazla tüketmemeye gayret edin (Günde 2-3 fincan kahve). İçecek olarak daha iyi seçenekler ise su, taze sıkılmış meyve suyu, süt ve antioksidanlardan zengin yeşil çay olarak sıralanabilir. Su içmek için susamayı beklemeyin. Unutmayın! Beyninizin çok büyük bir kısmı sudan oluşmaktadır.

 

CategoryBlog
Fikirlerinizi merak ediyoruz...

*

E-posta adresiniz yayımlanmayacak

Copyright © 2015 - 2020 - Ataşehir Diyetisyen Coşku Mutlu

Sitemap