Ananasın faydaları dendiğinde neredeyse herkesin aklına gelen ilk konulardan biri zayıflamaya ve ödem atmaya ilişkin etkileridir. Bu ananas faydaları ananasın içinde bulunan bromelain adı verilen bir madde sayesinde gerçekleşmektedir. Peki bromelain nedir? Gerçekten özellikle ödemden kurtulmak amacıyla bromelain faydaları veya ananasin faydalari işe yarar mı?

Ananasın Faydaları Nelerdir (Bromelain Faydaları) ?

Bromelain ananasın faydası olarak değerlendirilen bazı özelliklerinin sebebi olan sapında ve suyunda bulunan bir enzimdir. Genellikle tedavi amaçlı kullanılır.

Bromelain özellikle burun ve sinüslerde oluşan şişkinliğin ortadan kaldırılması veya etkilerinin hafifletilmesi için ameliyat veya yaralanmalardan sonra etkili olabilen bir maddedir. Ayrıca saman alerjisi, ülser ve inflamasyon içeren bağırsak hastalıkları, yaralı yanık dokularının tedavisi, akciğerde ödem oluşumunun önlenmesi, kasların gevşemesi, kas kasılmasının desteklenmesi, kan pıhtılaşmasının azalması, antibiyotik emiliminin arttırılması, kanserin önlenmesi, doğumun kolaylaştırılması ve vücudun yağ dokusundan kurtulmasının kolaylaştırılması için kullanılmaktadır.

Aynı zamanda solgar bromelain gibi takviyeler yoğun bir egzersiz rutininden sonra kas ağrılarının giderilmesi için de kullanılabilmektedir. Fakat bu konu hakkında yapılan çalışmalar bromelain’in bu durumda etkili olmadığını ortaya koymuştur.

Bazı bireyler tripsin enzimi ile bromelain’i birleştiren bir ürün kullanmayı tercih etmektedir. Özellikle artirit gibi durumlarda diz ağrılarının geçmesi ve diz fonksiyonlarının düzenlenmesi için işe yarayan bir karışım olduğu belirtilmektedir. Tripsin bir başka besin olan karabuğdaydan elde edilmektedir.

Ananas Faydalari Gerçek mi? Bromelain Nasıl İşe Yarar?

Bromelain ağrı ve şişkinlere neden olan belirtilerin iyileştirilmesinde etkili gibi görülmektedir.

Aynı zamanda kanser hücrelerinin oluşmasına ve kan pıhtılarının oluşmasına neden olduğu düşünülen maddelerin etkinliklerini azaltmaktadır.

Kullanım Alanları

Bromelain’in muhtemelen etkili olduğu sorunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Egzersiz sonrası kas ağrılarının azaltılmasını sağlamak konusunda ananas besin değeri değerli maddesi olan bromelain muhtemelen etkilidir.  Fakat kasların yorulmasını geciktirdiği, esnekleği arttırdığı gibi özellikler üzerinde olumlu veya olumsuz etkileri olduğu belirtilmemektedir.

Bromelain’in kesinlikle etkili olup olmadığı belli olmayan özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Şiddetli yanıklar.
  • Her ne kadar diz ağrılarının iyileşmesi konusunda kullanıcı yorumları olumlu olsa da diz ağrılarına kesinlikle iyi gelebildiğini söyleyecek yeterli çalışma bulunmamaktadır.
  • Artiritten kaynaklanan ağrılarda tek başına bromelainin oral alımının etkili olmadığı saptanmıştır. Bromelain, tripsin ve rutinden oluşan takviyelerin osteoartirit ağrılarını azaltabileceği belirtilmektedir. Hatta bu etkinin antiinflamatuvar etkilere sahip ilaçlar kadar yüksek olabileceği öne sürülmektedir. Benzer bir şekilde şeytan pençesi bitkisi, zerdeçal ve bromelain içeren takviyelerin de osteoartirit tedavisinde etkili olduğu düşünülmektedir.
  • Diş tedavisinden sonra oluşan ağrıların giderilmesi.
  • Cerrahi müdahalelerden sonra gelişen ağrıların giderilmesi.
  • Romatoid Artirit
  • Sinüzit
  • Tendon Yaralanmaları
  • Ulseratif Kolit
  • İdrar Yolu Hastalıkları
  • Saman Alerjisi
  • Antibiyotik Emiliminin Arttırılması
  • İnflamasyon
  • Kanserin Önlenmesi
  • Doğumun Kolaylaştırılması

Bromelainin etkilerinin kanıtlanabilmesi için daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir.

Olası Yan Etkileri

Bromelain birçok bireyde çok yüksek miktarlarda kullanılmadığı sürece herhangi bir olumsuz etki ortaya çıkarmamaktadır. Bunun dışında şişkinlik ve ishal gibi yan etkileri bulunabilmektedir.  Eğer birçok şeye alerjik reaksiyon gösteriyorsanız bromelain kullanmadan önce doktorunuzla iletişime geçmeniz faydalı olacaktır.

Hamilelik ve emzirme sırasında bromelainin kullanımı hakkında yeterince çalışma bulunmamaktadır. Bu sebeple güvenli olması açısından kullanmaktan kaçınmak daha doğru olacaktır. Bu durum etkisi bilinmeyen tüm takviyeler için geçerlidir.

Eğer ananas, lateks, buğday, kereviz, papain, havuç, polen gibi alerjileriniz varsa bromelaine karşı da alerjik reaksiyon gösterme ihtimaliniz bulunabilir.

Bromelain kanın pıhtılaşmasını etkileyebildiğinden ameliyat sırasında ve sonrasında kanamaların durması zorlaşabilmektedir. Bu yüzden herhangi bir cerrahi müdahaleden 2 hafta kadar önce bromelain alımının durdurulması gerekmektedir.

CategoryBlog
Fikirlerinizi merak ediyoruz...

*

E-posta adresiniz yayımlanmayacak

Copyright © 2015 - 2020 - Ataşehir Diyetisyen Coşku Mutlu

Sitemap