Soğuk günlerde bağışıklık sistemi güçlendirici besinlerin bizim için önemi çok büyüktür. Bu yazımızda sizlere hangi besinlerin bağışıklık sistemine etkisinin olumlu olacağından ve nedenlerinden bahsedeceğiz.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ GÜÇLENDİRİCİ BESİNLER

İlk önce bağışıklık sisteminin ne olduğunu anlayıp sonrasında besinlere geçelim.

Bağışıklık Sistemi Nedir?

Bağışıklık sistemi (immün sistem) insan vücudunu zararlı mikroorganizlara karşı koruyan bir sistemdir. Antikor adı verilen öğeleri aracılığıyla bağışıklık sistemi vücudu zararlı mikroorganizmalara karşı korur. Peki antikor nedir? Bağışıklık sistemi aracılığıyla vücudu zararlı etkenlere karşı korumak için üretilen protein bazlı elemanlardır.

Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlenir?

Bağışıklık sistemini güçlendirmek birkaç farklı unsurun doğru bir şekilde hayata katılmasıyla gerçekleşen bir durumdur. Düzenli bir uyku alışkanlığına sahip olmak, doğru beslenme alışkanlıkları, düzenli olarak yapılan egzersizler bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir sorusuna verilecek en temel cevaptır. Bazı doğal ürünlerin de bağışıklık güçlendirici etkileri bulunmaktadır. Bu yazının amacı bağışıklık sistemini güçlendiren besinler adı altında birkaç temel besin grubunun ne gibi etkilerinin olduğunu açıklamaktır.

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Yiyecekler

Her besin vitamin ve mineral içermesine rağmen bazı besinler bizim için vazgeçilmezdir. Bunların sebepleri sizleri bekliyor.

Turunçgiller

Portakal, mandalina, limon gibi turunçgiller grubuna giren besinler C vitamininden oldukça zengindir. Aynı zamanda antioksidan içerikleri de yüksektir.

Antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak, hücreleri korumaktadır.

Yeşil Yapraklı Sebzeler

Genel olarak sebzeler lif ve faydalı besin öğeleri açısıdan zengindir. Hatta bazı sebzeler dünyadaki en faydalı besinler olarak değerlendirilebilir. Ispanak, brokoli, kabak gibi yeşil ve yapraklı sebzeler esansiyel vitamin ve antioksidanlarla doludur. Bu besin öğelerini barındırmaları sebebiyle bağışıklık sistemi fonksiyonlarını desteklemektedirler.

Yoğurt

Yoğurt bağırsak sağlığı için önemli görevleri bulunan sağlıklı bakteriler içermektedir. Bağırsaklar son dönemde vücudun ikinci beyni olarak kabul edilen organlar olduğundan, bağışıklık sistemini de doğrudan etkilemektedirler. Zararlı mikroorganizmalardan korumak ve enfeksiyonları önlemek için bağırsak sağlığının yoğurt gibi probiyotik etkisi bulunan besinlerle desteklenmesi gerekmektedir.

Sağlıklı özelliklerinden en iyi şekilde faydalanabilmek için mümkün olduğu kadar organik yoğurt tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir.

Yağlı Tohumlar

Badem, yer fıstığı ve ceviz gibi yağlı tohumlar sağlıklı yağlar için harika birer kaynaktır. Ayrıca E vitamini ve çinko içerirler. Buna ek olarak antioksidan içerikleri de oldukça yüksektir. Aynı zamanda diğer besinlerle karıştırılmaları oldukça kolaydır, birçok tarifte zenginleştirici olarak kullanılabilirler.

Balık

Somon gibi yağlı balıklar vücut için esansiyel olarak omega 3 yağ asitlerinden oldukça zengindir. Bu sağlıklı yağ asitleri vücudun hücre aktivitesinin gelişmesini sağlamaktadır. Bu durum bağışıklık sisteminin gelişmesini sağlar. Balık tercihlerinizi çiftlik olmayan balıklardan yana yapmayı unutmamalısınız.

Berry Grubu Meyveler

Özellikle yaban mersini yüksek antioksidan içeriğiyle ünlüdür fakat diğer berry grubu meyvelerde yüksek antioksidan içermektedir.

Bu meyveler vücut için oldukça sağlıklı olarak kabul edilebilecek ve güçlü birer antioksidan olan flavonoidler ve fitokimyasallar içermektedir. Ayrıca bu grup meyveler smoothie’lere, yoğurda veya süte katılarak rahatlıkla tüketilebilir.

Yumurta

Yumurta tüm esansiyel amino asitleri içermesi açısından anne sütünden sonra dünyada bulunabilecek en kaliteli protein kaynaklarından biridir. Ayrıca bazı antioksidanlar da içerir. Sahip olduğu esansiyel yağ asitleri de yumurtayı bir süper besin haline getirmektedir. Özellikle kahvaltılarınıza yumurtayı ekleyerek bağışıklık sisteminizi destekleyebilirsiniz.

Sarımsak

Sarımsak bakteriyel enfeksiyonlara karşı oldukça güçlü bir besindir. Mideyi etkileyen bakteriyel enfeksiyonlar sarımsak yenilerek önlenebilir. Ayrıca sarımsak kan sulandırıcı özelliğiyle damar sağlığını korur ve tansiyon düşürücü etkiye sahiptir. Bütün bu özellikleri sarımsağı bağışıklık sistemini güçlendirmek için iyi bir eleman haline getirmektedir.

Tatlı Patates

Tatlı patates sindirildiğinde A vitaminine dönüşen beta karotenler içermektedir. A vitamini göz ve cilt sağlığı için oldukça önemlidir. Sağlıklı bir cilt tüm kötü mikroorganizmalara karşı sağlam bir bariyer anlamına gelmektedir.

Bal

Bal içeriğindeki minerallerle, şekere harika bir alternatif olabilir. Ayrıca antiseptik ve antimikrobiyal etkileri bağışıklık sistemini olumlu yönde etkilemektedir. İçeriğinde yüksek oranda früktoz bulunduğundan porsiyonlarına dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Lokal olarak kullanıldığında alerjilerin hafiflemesine yardımcı olmaktadır. 1 yaşından küçük çocukların toksik etkisinden korunabilmek için bal tüketmemesi gerekmektedir.

Zencefil

Söz konusu bağışıklık sistemini güçlendiren bitkiler olduğunda zencefil ilk akla gelenlerden biridir. Yüksek antimikrobiyal ve anti-inflamatuar etkilerinden dolayı zencefil, bağışıklığı güçlendirici etkilere sahiptir. Özellikle taze zencefil bağışıklık sistemini olumlu etkileyen bir besin öğesidir.

CategoryBlog
Fikirlerinizi merak ediyoruz...

*

E-posta adresiniz yayımlanmayacak

Copyright © 2015 - 2020 - Ataşehir Diyetisyen Coşku Mutlu

Sitemap