Gebelik sorunları, bu süreçte hormonal değişimler başta gelmek üzere birçok fiziksel değişime bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Rahminizin genişlemesi ve hamilelik süresince üretilen hormonların etkileri ile kabızlık, reflü, mide bulantısı, kusma ve sık idrara çıkmak gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

GEBELİKTE GÖRÜLEN SORUNLAR

Hamilelikte beslenme birçok soruna çözüm olabilmektedir. Fakat beslenme müdahalelerinin de yetersiz kaldığı noktalar olabilmektedir. Bu gibi durumlarda hayatınızı kolaylaştıracak bazı uygulamaları ve bu belirtilerin gerçekleşme sebeplerini açıklayan bir makaleyle karşınızdayız.

Gebelik Sorunları: Kabızlık

Karın ağrısı, abdominal bölgede rahatsızlık, düzensiz bağırsak hareketleri ve tuvalete çıkmakta zorlanma gibi belirtiler kabızlık (konstipasyon) belirtileridir. Maalesef kabızlık hamile kadınların yarısını etkilemektedir.

Hamilelikte Kabızlık Nedenleri

Endişe, stres, azalmış fiziksel aktivite ve düşük lif içeriğine sahip bir diyet genel olarak kabızlığa neden olabilmektedir. Hamilelikte kabızlığın görülme nedenleri ise, salgılanan hormonların bağırsaklarınızı tembelleştirmesi ve genişleyen rahmin bağırsaklarınıza baskı yapması olarak sıralanabilir.

Tembelleşen bağırsaklar besin ve besin artıklarının vücudunuzda daha yavaş ilerlemesine neden olabilmektedir.

Bazen demir takviyesi için kullanılan tabletler kabızlığa neden olmaktadır. Birçok hamile demir tabletleri kullandığından, bu süreçte yeterince su içtiğinizden emin olmanız kabızlığın önlenmesi için oldukça önemlidir. Bol su içmenize rağmen rahatsızlık hissiniz geçmezse doktorunuzla başka bir demir takviyesi denemek için konuşabilirsiniz.

Hamilelikte Kabızlık Nasıl Tedavi Edilir & Önlenir?

Hamilelik sürecinde kabızlığın tedavisi, genel olarak kabızlığın tedavisinde kullanılan basamakları içermektedir.

  • Lif İçeriği Yüksek Diyet: Diyetinizin meyve, sebze, tahıl ve kurubaklagillerden gelen lif içeriğinin günde yaklaşık 25-30 gram olması idealdir.
  • Bolca Sıvı Tüketimi: Özellikle lif alımınız artış gösterdiğinde sıvı alımını arttırmanız önemlidir. Her gün en az 10-12 bardak kadar su içmeniz gerekmektedir. Vücudunuzdaki atık maddeleri uzaklaştırmak için bol sıvı tüketiminize dikkat etmek ve lif içeriğinden bir diyetle beslenmek oldukça önemlidir. Sıcak ve nemli bir iklime sahip bir ortamda bulunmak ve egzersiz yapmak sıvı ihtiyacınızı arttırabilmektedir.
  • Düzenli Egzersiz: Eğer çok fazla hareket etmiyorsanız, kabızlıkla karşı karşıya kalma riskiniz artacaktır. Hafif tempolu yürüyüşler, yüzme ve diğer ağır olmayan egzersiz çeşitleri bağırsaklarınızın hareketlenmesini sağlayacaktır. Haftada en az üç gün 20-30 dakikalık egzersizler planlamaya çalışın.
  • Demir Takviyelerini Düzenlemek: Demir takviyeleri kabızlığın sebeplerinden biri olabilir. Bu nedenle gerekli olan demir ihtiyacınızı mümkün olduğu kadar demir içeriği yüksek olan besinlerden sağlayıp, daha düşük dozlarda demir takviyesi almanız kabızlık belirtilerinizi hafifletebilir. Bu konu hakkında doktorunuzdan destek almayı unutmamalısınız. Demir minerali hakkında daha fazla bilgi almak için Demir Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey makalemizi okuyabilirsiniz.

Gebelik Sorunları: Reflü

Hamilelik sırasında reflü oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Reflünün hem sizin hem de bebeğinizin sağlığına zarar vermeden tedavi edilmesi çok önemlidir. Bu makale size, hamileilik sürecinde reflünün ne sebeple gerçekleştiğini ve önlenmesi için ne gibi uygulamalarda bulunabileceğinizi açıklamaktadır.

Hamilelikte Reflü Neden Görülür?

Normal bir sindirim sürecinde, dişlerinizle öğüttüğünüz besin, özofagusunuzdan (yemek borusundan) aşağıya doğru inmeye başlar, alt özofagus sfinkteri adı verilen küçük kapakçıktan geçerek mideye ulaşır. Bu kapakçığın görevi mide asidinin özofagusa geri kaçmasını önlemektir. Bu yüzden sağlıklı bir bireyde mideden özofagus yönüne doğru açılmaması gerekmektedir.

Reflü olduğunuzda bu kapakçık mideden özofagusa doğru açılıp asit kaçırmaya başlar. Bu asit yanma ve ekşime hissine neden olur. Zaman zaman bu ağrı göğüs bölgesinde hissedilir.

Hamilelik sırasında salgılanan hormonlar, özofagus kaslarının ve alt özofagus sfinkterinin gevşemesine neden olabilir. Bu sebeple büyük hacimli bir öğün tükettiğinizde veya uzandığınızda mide asidi özofagusa doğru geri kaçabilir.

Buna ek olarak özellikle ikinci ve üçüncü trimesterda bebeğiniz büyüdükçe, rahminiz de genişlemeye başlar. Bu sebeple mideniz doğru bir bası oluşur ve yedikleriniz yukarı doğru itilir. Bu durum da hamilelikte reflü görülmesinin sebeplerinden biridir.

Reflü Hamilelik Belirtisi midir?

Reflü birçok bireyde zaman zaman görülebilecek bir durumdur. Bu sebeple her reflüsü olan kadının hamilelik şüphesi yaşamasına gerek yoktur. Fakat reflüye eşlik eden, gecikmiş regl, mide bulantısı ve buna benzer hamilelik belirtileri taşıyorsanız, bir hamilelik testi ile durumu netleştirmenizde fayda olacaktır.

Hamilelik Süreci Reflüye Neden Olur mu?

Hamilelik reflü görülmesi riskin arttırır. İlk trimesterda özofagus kasları yemeği midenize daha uzun sürede indirir. Ayrıca midenizin boşalması da daha uzun sürer. Bu durumun sebebi vücudunuzun yediklerinizi iyice sindirip, bebeğiniz için daha fazla besin öğesi almak istemesidir. Fakat uzun süre dolu kalan bir midenin reflü ile karşı karşıya kalma riski artar.

Üçüncü trimesterdan itibaren bebeğinizin büyümesi midenizi yukarı doğru itmeye başlar. Bu sebeple reflü ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Fakat her kadının hamilelik süreci farklıdır. Bu yüzden her hamile kadın reflü olacaktır diye bir genellemeden söz edilemez. Reflü; fizyolojiniz, beslenme düzeniniz, günlük alışkanlıklarınız ve hamileliğinizin gidişatına göre değişim gösterecektir.

Reflüyü İyileştirmek İçin Ne Yapılabilir?

Aşağıda belirtilen, yaşam tarzınızda yapacağınız bazı değişiklikler sizin ve bebeğinizin güvenliğini riske atmadan reflü belirtilerini azaltabilir:

  • Küçük porsiyonlarla daha sık beslenin ve yemek yerken sıvı tüketiminden kaçının. Sıvı tüketimini öğünler arasına yaymaya gayret edin. Böylece mideniz çok dolmayacaktır ve yedikleriniz midenizden yukarıya doğru geri dönmeyecektir.
  • Yemeklerinizi yavaş yemeye gayret edin ve her lokmayı iyice çiğnediğinizden emin olun. Böylece midenin mekanik sindirimine destek olacak ve doyduğunuzu daha çok hissedeceksiniz.
  • Uykudan en az 3 saat önce yemek yemeyi bırakın.
  • Reflünüzü tetikleyen yiyecek ve içeceklerden uzak durun. Reflüyü tetiklediği bilinen besinler şu şekilde sıralanabilir; çikolata, yağlı besinler, baharatlı yemekler, turunçgiller ve domates gibi asitli besinler, karbonatlı içecekler ve kafein içeren yiyecek-içecekler.
  • Yemek yedikten sonraki 1 saat boyunca uzanmamaya veya uyumamaya dikkat edin. Hafif bir yürüyüş, sindirim sürecine destek olabilir.
  • Özellikle karın bölgenizi sıkan kıyafetler giymekten kaçının. Mümkün olduğu kadar rahat kıyafetler giymeyi tercih edin.
  • Sağlıklı kilo aralığınızda kalmaya çalışın.
  • Uyurken, vücudunuzun üst kısmını daha havada tutmak için ekstra yastık kullanın. Böylece yer çekimine karşı gelerek özofasgusunuzdan yediklerinizin geri gelmesini engelleyebilirsiniz.
  • Sola dönerek uyumaya gayret edin. Sağ tarafa dönüp uyuduğunuzda mideniz özofagusunuzun üstünde kalacaktır. Bu durumda reflü belirtileri şiddetlenebilir.

Gebelik Sorunları: Sık İdrara Çıkmak

Hamilelik sırasında sık idrara çıkma durumu çoğunlukla hamilelik hormonlarıyla ilişkilendirilmektedir. Buna ek olarak kanın vücudunuzda daha hızlı sirkülasyonu ve büyüyen rahminizin idrar kesesine yaptığı baskı da sık idrara çıkma sebeplerindendir.

  • Hormonal değişimler gerçekleşir. Bu değişimler kanın böbreklerinize daha hızlı ilerlemesine sebep olur ve bu sebeple hamilelikte idrar keseniz daha çabuk dolar.
  • Vücudunuzdaki kan hacmi artar. Hamilelik sürecinde kan dolaşımınız neredeyse %50 oranında artar. Bu durum da böbreklerinizden eskiye nazaran daha fazla sıvı geçtiğini ve daha fazla idrara çıkmanız gerektiğini gösterir.
  • Rahminiz büyür. Bu sebeple idrar kesenize baskı yapmaya başlar. Bu yüzden özellikle hamileliğin ilerleyen evrelerinde daha sık idrara çıkma ihtimaliniz bulunmaktadır.

Hamilelikte Sık İdrara Çıkmak Önlenebilir mi?

Sık idrara çıkmak hamile kadınların çoğunun kaçamayacağı bir gerçektir. Fakat belirtilen öneriler tuvaleti ziyaret etme sayınızı azaltabilir:

Bazı içeceklerden uzak durun. Kahve, çay ve karbonatlı içecekler tüketmekten kaçının. Bu içeceklerin hepsi diüretiktir ve daha sık idrara çıkmanıza neden olurlar.

İdrar kesenizi tamamen boşalttığınızdan emin olun. İdrara çıktığınızda idrar kesenizi tamamen boşaltmak için en doğru pozisyonu bulun.

Gitmeniz gerektiğinde, tuvalete gidin.  İdrarınızı tutmak pelvik kaslarınızın zayıflamasına neden olur. Bu durumda ilerleyen zamanlarda idrar kaçırmanıza sebep olabilir.

Geceleri İdrara Çıkmayı Nasıl Engelleyebilirim?

Sıvı tüketiminin büyük bir çoğunluğunu gündüz yapmaya gayret edin, uykuya yakın saatlerde sıvı alımınızı azaltın. Fakat geceleri daha az tuvalete gitmek için kendinizi susuz bırakmamaya dikkat edin. Yeterli miktarda su içmeniz oldukça önemlidir. The Institute of Medicine hamile kadınların günde 8-10 bardak kadar su tüketmesi gerektiğini söylemektedir. Yeterli sıvı tükettiğinizden emin olmak için dikkat edeceğiniz noktalardan biri idrarınızın açık sarı bir renkte olması gerektiğidir. İdrarınız koyu ve bulanıksa bu yeterince sıvı alımı gerçekleştirmediğiniz anlamına gelir.

Geceleri sık idrara çıkma durumu birçok annenin görüşüne göre, bebeğiniz doğduğunda gece uyanmalarına alışmanız için geçirdiğiniz bir periyot olarak da değerlendirilir.

Sık İdrara Çıkmak Bir Hastalık Belirtisi midir?

Sık idrara çıkmak idrar yolu enfeksiyonlarının belirtisi olabilir. Bu durum hamile kadınlarda sıkça görülen bakteriyel enfeksiyonların bir sonucu olabilir. İdrar yolu enfeksiyonları sık görülen gebelik sorunları arasındadır. Tedavi edilmediğinde ise böbrek hastalıklarına ve düşüğe neden olabilir. Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız, doktorunuzla görüşün:

  • İdrar yaparken yanma veya acı hissediyorsanız.
  • İdrarınız kanlıysa.
  • Sadece birkaç damla idrar yapacak olsanız bile idrara çıkma ihtiyacı duyuyorsanız.

Gebelik Sorunları: Mide Bulantısı

Hamilelikte mide bulantısı kadınların en çok yaşadığı belirtilerden biridir. Bebek bekleyen kadınların %70’i hamileliğin ilk evrelerinde mide bulantısı ve kusma gibi belirtileri yaşamaktadır. Fakat belirtiler genellikle ilk trimester boyunca sürer ve çoğunlukla sonradan kaybolur.

Mide bulantısı rahatsız edici olsa da bebeğinize veya size zarar vermemektedir. Hatta sağlıklı bir gebeliğin belirtilerindendir.

Hamilelikte Mide Bulantısı ve Nedenleri

Gebelik sorunları arasında en sık karşılaşılan mide bulantısının asıl nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Fakat HCG olarak adlandırılan hamilelik hormonu mide bulantısının sebeplerinden biri olarak görülmektedir. Bu hormon döllenmiş olan yumurtanın rahime tutunmasıyla birlikte salgılanmaya başlamaktadır. HCG hormonunun mide bulantısını nasıl tetiklediği bilinmemektedir fakat hormon ve mide bulantısı aynı zaman aralıklarında artmaktadır. Bu sebeple aralarında bir bağ olduğu düşünülmektedir.

Hamilelik sırasında mide bulantısına neden olan şeyler için başka teoriler de bulunmaktadır:

  • Hamileliğin ilk evrelerinde yükselen bir diğer hormon da östrojendir. Östrojenin de bulantılara neden olduğu düşünülmektedir.
  • Hamilelik öncesinde de mideniz kolay rahatsızlık yaşıyorsa, hamileliğe adaptasyon süreciniz zor olabilir.
  • Stres ve yorgunluğun da vücudun mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler gösterebileceğine dair yaklaşımlar bulunmaktadır.

Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Olur?

Çoğu kadın gebelik sorunları arasında en çok mide bulantısını yaşamaktadır. Mide bulantıları 4 ve 8. haftalar arasında başlar ve genellikle 13-14. haftaya kadar sürer. Fakat bazı bireylerde daha erken başlayıp daha uzun sürebilir. Ayrıca bütün kadınlar ilk trimester süresince mide bulantısı gibi belirtileri yaşamayabilir. Çoğu kadın mide bulantısını sabah saatlerinde yaşadığından, bu bulantılar sabah bulantıları olarak da adlandırılır. Fakat bulantılar tüm gün boyunca sürebilir.

Hamilelikte Mide Bulantısı İçin Ne Yapılmalıdır?

Aşağıda belirtilen bazı basit uygulamalarla mide bulantılarınızı en aza indirebilirsiniz.

Hamilelik mide bulantısı önlemenin ve tedavi etmenin bazı yolları şu şekildedir:

  • Mide bulantınızı tetikleyen besinleri saptayın ve onlardan uzak durun.
  • Kuru ve tuzlu krakerler (yağlı olmadıkları sürece) mide bulantınızı bastırmak için işinize yarayabilir.
  • Büyük öğünler tüketmek yerine güne yayılan küçük öğünler tüketmeye gayret edin.
  • Öğünlerinizle beraber sıvı alımından kaçının. Sıvı tüketimlerinizi öğünlerin arasında gerçekleştirin.
  • Haşlanmış yağsız pirinç, tost ve haşlanmış patates gibi daha yağsız seçenekler mide bulantınızı önleyecektir.
  • Daha rahat nefes almak için odaları havalandırmak ve nefes almak için dışarı çıkmak mide bulantınıza iyi gelebilir.
  • Yorgun hissettiğinizde dinlenmeniz oldukça önemlidir.
  • Limon ve zencefil koklamak mide bulantınıza iyi gelebilir.
  • Sağlık danışmanınızla aldığınız vitaminlerin dozuyla ilgili görüşebilirsiniz. Çok fazla demir takviyesi mide bulantısına neden olabilir. Başka bir takviyeye geçiş yapmak size yardımcı olabilir.
  • Mide bulantısına iyi gelebileceğinden B6 takviyesi almak konusunda doktorunuza danışabilirsiniz.

Hamilelikte Mide Bulantısı Konusunda Bazı Endişeler

Çok şiddetli mide bulantısı ve kusmanız varsa ve yukarıdaki yöntemler işe yaramıyorsa, daha fazla çözüm için doktorunuzla konuşmanız gerekmektedir. Hamilelik sırasında mide bulantısı normal olsa da çok şiddetli olduğunda başka bir sorunu işaret ediyor olabilir.

Şiddetli bulantı ve kusma olduğunda ortaya çıkabilecek sorunlar şu şekildedir:

  • Hiperemezis Gravidarum, hamilelik sırasında ihtiyaç duyduğunuz esansiyel besin öğelerini kaybetmenize neden olabilir.
  • Mol Gebeliği (Üzüm Gebeliği), rahimde anormal doku gelişimi olduğunda gerçekleşen bir durumdur.
  1. 20 Mart 2018

    Hocam eşim hamile ve beslenmesi için gerekli koşullara hangi ölçütlerde çalışabilirim? yani standard bir diyeti olur mu? çünkü dolaba asıcam oradan baksın ona uysun diye.

    • Merhaba Mete Bey,

      Beslenme çok bireysel yaklaşımlar gerektirir. Hamilelik süreci de kadından kadına farklılıklar göstermektedir. Dolayısıyla eşinizle ilgili detaylı bilgi sahibi olmadan vereceğim bilgiler çok havada kalacaktır. Bu sebeple standart bir liste söz konusu değildir. Fakat her gün mutlaka yumurta, süt, yoğurt, kırmızı veya beyaz et, meyve, sebze ve sağlıklı tahıllar tüketmesi gerekmektedir. Daha detaylı bilgiler için hamilelik ile ilgili paylaşacağımız diğer makalelerimizi de okumanızı tavsiye ederim.

      Daha fazla sorunuz olursa cevaplamaktan memnuniyet duyarız.

Fikirlerinizi merak ediyoruz...

*

E-posta adresiniz yayımlanmayacak

Copyright © 2015 - 2020 - Ataşehir Diyetisyen Coşku Mutlu

Sitemap