Organik sebze ile çocuğunuzu beslemek mi istiyorsunuz? Her şeyin doğalını bulmak için özellikle emek vermek zorunda kaldığımız bir dönemde olduğumuz kesin. Yediğim içtiğim memleketten gelsin demeden önce bu yazıyı okumanız bu şekilde üretilen ve üretilmeyen besinleri kıyaslayarak insan sağlığı üzerine etkileri konusunda sizi aydınlatacaktır.
Organik Nedir?
İçindekiler
Son 20 yılda organik ürünler tüketiminde ve organik ürünlere ilgi konusunda ciddi bir artış söz konusudur.
2014 yılında ABD’li tüketiciler bu ürünler için 39.1 milyar dolar harcamıştır.
2015 yılında bu ürünlerin satışı bir önceki yıla kıyasla %11 artış göstermiştir. Bu durumda özellikle gıda sektöründeki popülaritenin düşüş göstermesi beklenmemektedir.
Birçok birey bu gıdaların, normal gıdalardan daha sağlıklı, daha güvenli ve lezzetli olduğunu düşünmektedir.
Daha doğal ürünler elde edildiği düşünülen bu üretim şeklinin desteklenmesinin altında yatan başka bir yaklaşımda, çevre ve genel iyi hissetme durumu için daha iyi bir seçenek olduğunun düşünülmesidir.
Organik Gıda Nedir?
Peki organik ne demek? Bu terim, ürünlerin ne gibi işlemlerden geçerek üretildiğini tanımlamaktadır.
Organik gıda ürünleri, yapay kimyasallar, hormonlar, antibiyotikler ve genetiği değiştirilmiş organizmalar kullanılmadan üretilir.
Bir ürünün gerekli koşullara uyabilmesi için, üretilen ürünlerin yapay eklentiler içermemesi gerekmektedir.
Bu yapay içeriklere, yapay tatlandırıcılar, koruyucular, renklendiriciler, tat vericiler ve monosodyum glutamat (MSG) dahildir.
Ayrıca bu ürünlerin üretimde dogal gübreler kullanılır.
Organik tarım uygulamaları, toprağın kalitesini korumayı ve yeryüzündeki suların temiz kalmasını sağlamayı hedeflemektedir.
En çok satın alınan besinler; sebzeler, tahıllar, süt ve ürünleridir.
Bu Ürünler Besin Öğeleri Açısından Daha Zengin Olabilir
Bu şekilde üretilen gıdaların besin içeriğini değerlendiren çalışmalar farklı sonuçlar ortaya çıkarmıştır.
Bunun sebebi üretim sırasında gıdaların geçirdiği farklı uygulamalar olabilir.
Fakat bulunan sonuçlar, bu şekilde yetiştirilen gıdaların besin değerlerinin daha yüksek olabileceğini ortaya koymaktadır.
Daha Fazla Antioksidan ve Vitamin İçerebilmektedir
Yapılan farklı çalışmalar, bu gıdaların C vitamini, çinko ve demir gibi besin öğelerini daha fazla taşıdığını ortaya koymaktadır.
Bazı sonuçlara göre bu şekilde üretilen besinlerde antioksidan seviyeleri %69 daha yüksektir.
Üretimleri sırasında herhangi bir sprey uygulamasıyla koruma yapılmadığından, kendilerini koruyabilecek bileşikleri üretmeye daha eğilimli olmaktadırlar.
Bu durum üretimden elde edilen ürünlerde görülen yüksek antioksidan seviyesini açıklamaktadır.
Nitrat Seviyeleri Genel Olarak Daha Düşüktür
Organik üretimle elde edilen besinlerde daha %30 düşük seviyelerde nitrat bulunduğu da saptanmıştır.
Besinlerde yüksek seviyelerde nitrat bulunması bazı kanser türlerinin riskinin artmasıyla ilişkilendirilmektedir.
Bu Yöntemle Üretilmiş Et ve Süt Ürünlerinin Yağ Asidi Profilleri Daha İyidir
Organik süt ve süt ürünleri daha yüksek seviyelerde omega-3 yağ asitleri, demir, E vitamini ve karetonoid içermektedir.
Fakat sağlık için esansiyel olan selenyum ve iyot açısından, normal hayvancılık yöntemleriyle üretilenlere nazaran daha fakirdir.
Yapılan 67 araştırmayı inceleyen bir derleme çalışmasına göre, bu koşullarda üretilen etler, daha yüksek seviyelerde omega-3 yağ asidi, daha düşük seviyelerde doymuş yağ asitleri içermektedir.
Daha Az Kimyasal ve Dirençli Bakteri İçerirler
Birçok birey yapay içeriklerden kaçınmak için bu ürünleri almaya çalışmaktadır.
Yapılan çalışmaların sonuçlarına göre, bu besinlerin tüketimini pestisit kalıntılarına ve antibiyotiğe dirençli bakterilere maruz kalmanın önüne geçebilmektedir.
Oldukça toksik bir metal olan kadmiyum seviyeleri organik tekniklerle üretilen ürünlerde %48 daha düşük bulunmuştur.
Normal yöntemlerle üretilen ürünlerde de pestisit kalıntısı olarak kadmiyum oranlarının güvenlik sınırlarının içinde olduğu bilinmelidir. Fakat kadmiyum vücutta birikebilen bir element olduğundan yüksek kadmiyum içerikli besinlerden kaçınmakta fayda vardır. Besinleri yıkamak, soymak vb. uygulamalar her zaman kadmiyum gibi ağır metallerin giderilmesi için etkili değildir.
Bu Besinler Sağlığa Yararlı mıdır?
Bu besinlerin sağlık açısından olumlu etkileri olduğunu öne süren bazı çalışmalar bulunmaktadır.
Daha yüksek antioksidan seviyelerine sahip olduğundan organik besinlerin hücre bozulmasına karşı koruyucu olabileceği düşünülmektedir.
Yapılan başka bir çalışma bu koşullarda elde edilen yemlerle beslenen tavukların daha az kilo aldığını ve daha güçlü bağışıklık sistemine sahip olduğunu göstermiştir.
Gözlemsel çalışma sonuçlarına göre bu besinlerle beslenen bebek ve çocuklarda egzema ve astım gibi alerjik hastalıklara daha az rastlanmaktadır.
600 binden fazla kadın katılımcıyla gerçekleştirilen başka bir çalışmada, organik ve olmayan besinlerle beslenen iki farklı grup arasında kanser riski açısından bir farklılık bulunmamıştır.
Genel olarak yapılan çalışmaların sonuçlarına göre bu gıdalarla beslenmek ile geleneksel tarım-hayvancılık yöntemleriyle yetişen besinlerle beslenmek arasında insan sağlığı için çok büyük bir farklılık saptanmamıştır.
Organik Atıştırmalıklar
Organikte olsa içeriğinde fazlaca şeker ve yağ bulunan atıştırmalıklar hala insan sağlığı için tehlike teşkil etmektedir. Bu sebeple etiketinde bu ibarenin bulunması yüksek kalorili besinler sınırsız bir şekilde tüketilebileceği anlamına gelmemektedir.
Hangi Besin Gerçekten Bu Şartlarda Üretilir?
Peki organik tarım nedir? Türkiye’de nasıl üretilir? Türkiye’deki üretim mevzuatına göre, yalnızca mevzuata uygun yetişen gıdalar bu yöntemlerle üretilmiştir. Üzerinde natürel vb. ibareler bulunması ürünün organik olduğu anlamına gelmemektedir. Yeşil bir Türkiye haritasından oluşan “organik sertifikası” ürünlerin üzerindeyse, bu şekilde üretilmiş olmaları gerekmektedir. Organik ürün satış siteleri konusunda da bu unsura dikkat edilmesi gerekmektedir.
Fikirlerinizi merak ediyoruz...