Probiyotikler ve prebiyotikler son yıllarda bağırsak sağlığı açısından oldukça popüler konu başlıkları haline gelmiştir. Belirli hastalıkların tedavisi ve önlenmesi için probiyotik kullanımıyla ilgili daha fazla çalışma yapılması gerekse de şu anki kullanımlardan da olumlu sonuçlar elde edilmektedir.
Probiyotik nedir?
İçindekiler
Probiyotikler bağırsak florasını destekleyen sağlığıa faydalı mikroorganizmalardır. Günlük tüketilen birçok besinin içinde doğal olarak bulunmaktadırlar. Probiyotikler, bağırsak florasındaki sağlıklı bakteri popülasyonunu arttırarak insan sağlığına fayda sağlamaktadır.
Probiyotik bakteriler besinlerin sindirimi, vitamin üretimi ve patojen bakterilerin azaltılması gibi roller üstlenmektedirler. Kırmızı et tüketiminde artış olmasının bağırsak mikrobiotasını olumsuz etkilediği ve aterosikleroz riskini arttırdığı düşünülmektedir. Bu yüzden vejetaryenliğin veya veganlığın insan sağlığı üzerindeki yararlı etkileri sağlıklı bir bağırsak florasını desteklemeleri şeklinde de sıralanır. Kişi vegan-vejetaryen olsa da olmasa da bağırsak florasının desteklenmesi oldukça önemlidir.
Prebiyotik Nedir?
Söz konusu probiyotikler olduğunda prebiyotiklerden bahsetmemek mümkün değildir. Prebiyotikler, besinlerin içinde doğal olarak bulunan, çözünmez liflerdir ve probiyotiklerin besinleri olarak rol almaktadırlar. Sağlıklı bakteriler için besin olmanın dışında, tek başlarına da prebiyotiklerin olumlu etkileri bulunmaktadır. Örneğin kalsiyumun emiliminde önemli bir rol oynamaktadırlar. Prebiyotiklere verilebilecek en uygun iki örnek fruktooligosakkaritler (FOS) ve galactooligosakkaritler (GOS) olarak sıralanabilir. Bu iki prebiyotik türü genellikle muz, soğan, sarımsak, pırasa, kuşkonmaz, enginar, soya fasulyesi ve tam buğdaylı besinlerde bulunmaktadır.
Besinlerde doğal olarak bulunan probiyotikler, takviye olarak satılan probiyotiklere kıyasla sindirilmeye ve emilmeye daha uygun olarak saptanmıştır.
Simbiyotik Nedir?
Hem probiyotik hem de prebiyotik içeren besinlere simbiyotik besinler ismi verilmektedir. Simbiyotik bir menüye örnek olarak haşlanmış kuşkonmaz (prebiyotik) ile tempe (probiyotik) ikilisi oldukça uygun olacaktır.
Bitkisel Probiyotikler
Fermente süt ürünleri probiyotik besinler olarak bilinmektedir. Fakat süt ürünü olmayan bazı besinler de probiyotikler açısından oldukça zengindir. Örneğin, bir çeşit japon turşusu olan kimçi, klasik lahana turşusu, miso, Hindistan cevizi sütünden yapılmış kefir ve soyadan elde edilen içeceklerin hepsi probiyotik bakteriler açısından zengindir.
Eğer vegansanız ve süt ürünlerinden elde edilen probiyotik besinleri tüketmekten kaçınıyorsanız, aşağıda listelenen vegan beslenme ile uyumlu bitkisel kaynaklı probiyotik besinler tam size göre!
Kombucha: Güne Güzel Bir Başlangıç
Sabahları uyanmak için bahane ettiğiniz filtre kahvenizi bırakın ve kombu çayı içmeyi deneyin. Böylece gününüze probiyotik takviyenizi alarak başlamış olacaksınız.
Kendinize Harika Smoothie Tarifleri Üretin
Özellikle yeşillikleri kullandığınız ve Hindistan cevizi sütüyle mayaladığınız kefiri içeren bir smoothie karışımı bağırsak sağlığınızı destekleyecektir. Hindistan cevizi sütünden yapılan kefiri meyvelerle de karıştırarak oldukça faydalı bir smoothie elde edebilirsiniz.
Hindistan Cevizi Yoğurdunu Denediniz mi?
Tıpkı vegan peynirler gibi, vegan yoğurtta evinizde yapabileceğiniz basit bir üründür. Kahvaltılarınıza yoğurt ve granola ile parfeler hazırlamak için Hindistan cevizi yoğurdu harika bir seçenek olacaktır. Ayrıca probiyotik yoğurt derdiniz de ortadan kalkacaktır. Hayvansal kaynaklı sütlerden elde edilen yoğurdun faydaları elinizden kaçıyor diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Lezzetli olan bu karışım, bağırsak sağlığınızı da en vegan haliyle destekleyecektir!
Fikirlerinizi merak ediyoruz...