Krom insanların eser miktarda ihtiyaç duyduğu bir mineraldir. Temel olarak iki farklı formda bulunur. Bunlardan biri besinlerde bulunan aktif form olan trivalent ( Cr 3+), diğeri ise endüstriyel bir zehir olan hekzavalent ( Cr 6+)’dır. Krom elementi periyodik cetvelde “Cr” simgesi ile gösterilmektedir.

KROM NEDİR?

Bu mineral insanların eser miktarda ihtiyaç duyduğu bir mineraldir. Temel olarak iki farklı formda bulunur. Bunlardan biri besinlerde bulunan aktif form olan trivalent ( Cr 3+), diğeri ise endüstriyel bir zehir olan hekzavalent ( Cr 6+)’dır. Krom elementi periyodik cetvelde “Cr” simgesi ile gösterilmektedir.

Bu mineral, vücutta karbonhidrat, yağ ve proteinlerin depolanması görevini taşıyan bir hormon olan insülinin aktivitesini destekler. Krom minerali, “glikoz tolerans faktörü” olarak adlandırılan bu aktif içeriği destekler.

Krom Hangi Besinlerde Bulunur?

Cr birçok besinde bulunan bir mineraldir fakat neredeyse hepsinde oldukça düşük miktarlarda bulunur (Porsiyon başına 2 mikrogramdan az). Et, tam tahıllı ürünler ve bazı meyve, sebzeler krom içeren besinlerdir. Basit şeker içeriği yüksek olan besinler ise bu minerali yüksek miktarlarda içermezler.

Krom İçeren Takviyeler

Bu mineral takviye olarak piyasada çok fazla bulunur. Özellikle kilo kaybı ve performans artışı başlıklarının altında tek başına veya başka bileşenlerle kombine halde takviyeleri bulunmaktadır. Takviye dozları genellikle 50-200 mcg arasında değişmektedir.

Takviyeler, krom klorit, nikotinat, pikolinat ve sitrat formlarında bulunur. Kromklorit biyoyararlılığı en az olan versiyon olarak bilinmektedir. Tedbirli davranmak adına takviyesi bir sağlık personelinin kontrolü altında gerçekleştirilmelidir. Piyasada en bilindik takviyelerden biri Solgar krom olarak sayılabilir.

Günlük Önerilen Alım

Yeterli Alım (AI)
Yaş Bebek ve Çocuklar(mcg/gün) Erkek (mcg/gün) Kadın (mcg/gün) Hamilelik (mcg/gün) Emzirme (mcg/gün)
0-6 ay 0.2
7 -12 ay 5.5
1 -3 yaş 11
4-8 yaş 15
9 -13 yaş 25 21
14-18 yaş 35 24 29 44
19-50 yaş 35 25 30 45
>50 yaş 30 20

mcg = mikrogram

Sağlıklı bir kadından elde edilen anne sütünün yaklaşık 250 ml’si 0.24 mcg Cr içerir. Bebek mamalarının 250 ml’si ise 0.5 mcg kadar içerir.

Krom Eksikliği

1960’lı yıllarda kromun hayvanlarda glikoz intoleransını ve insülin direncini düzenlediği saptanmıştır. Bir araştırmada, intravenöz beslenen üç hasta, Cr takviyesi yapılana kadar diyabet belirtileri göstermiştir. Günde 150-250 mcg eklenen Cr ile iki hafta içinde diyabet semptomları düzelme göstermiştir. Bu yüzden bu belirlemeden sonra intravenöz sıvıların içine rutin olarak eklenmeye başlanmıştır. Fakat genel olarak Cr eksikliği popülasyonda sık rastlanan bir durum değildir.

Ekstra İhtiyacı Bulunan Bireyler

Yaşın ilerlemesiyle beraber vücuttaki farklı dokuların Cr seviyelerinde düşüşler gözlemlenir. Kan, idrar ve saç örnekleri vücuttaki Cr seviyelerini tam olarak ortaya koymadığından, vücuttaki seviyelerinin belirlenmesi zordur. Buna ek olarak bu mineralle ilişkilendirilecek herhangi bir enzim veya biyokimyasal parametre de bulunmadığından, Cr seviyelerinin saptanması zordur. Kromun bozulmuş glikoz toleransını düzenlediğine dair birtakım çalışmalar bulunmaktadır. Fakat bu çalışmalar çok güçlü örnekler değildir.

Yüksek Dozda Alımı Zararlı mı?

Kromun yüksek dozda alımıyla ilgili birkaç ciddi yan etkiyle karşı karşıya kalınmıştır. Bu yüzden “Institute of Medicine” bu mineral için tolere edilebilir üst limitler (UL) belirlemiştir.

 

CategoryBlog
Fikirlerinizi merak ediyoruz...

*

E-posta adresiniz yayımlanmayacak

Copyright © 2015 - 2020 - Ataşehir Diyetisyen Coşku Mutlu

Sitemap