Tam her şey süper gidiyor, kilo vermeye başladınız ve bir sabah uyandığınızda şiş olduğunuzu fark ediyorsunuz. Dizde ödem, ayakta ödem ve yüzde ödem en fazla karşılaştıklarınız arasında olduğuna bahse girerim.Sonrasında neden ödem tuttuğunuz hakkınızda en ufak bir fikriniz olmadan güne motivasyon kaybıyla başlıyorsunuz.

BAŞLAMAYIN !!!

Ödem atmak için en güzel tavsiyeler bu yazıda sizleri bekliyor.

Ödem Nedir, Neden Olur ?

Ödem, vücudun belirli bölgelerinin anormal miktarlarda su tutarak şişmesinin klinik olarak adlandırılmasıdır. Genellikle, ayakları, bacakları ve bilekleri etkiler fakat vücudun başka bölümlerini de etkileyebilmektedir.

Ödem genellikle, vücudun bir yaralanmaya, enfeksiyona ve inflamasyona verdiği doğal bir tepkidir. Bu nedenle ödem nasıl geçer sorunusa verilecek cevap sayısı bir hayli fazladır.

Enfeksiyon durumunda ödem gelişmesi faydalı olabilir çünkü artmış sıvı miktarı, sorunlu bölgeye daha fazla savaşacak beyaz kan hücrelerinin girmesini sağlar.

Ödem, toplardamarların kanı kalbe, tıkanmış damar ve kılcal damar yapılarından dolayı geri taşıyamaması durumunda da görülebilir. Ayak, bacak ve vücudun alt kısımlarında gerçekleşen ödeme neden olan durum genellikle budur.

Ayrıca ödem, altta yatan kalp yetmezliği, akciğer, karaciğer, böbrek ve tiroid hastalıklarından kaynaklanıyor olabilir. Buna ek olarak hamilelik döneminde ve menstürasyon döngüsünde de hormonal değişikliklere bağlı olarak ödem görülebilmektedir.

Ödem Nasıl Atılır ? Diüretikler ( Ödem Söktürücüler Nelerdir ?

Diüretikler, vücuttaki fazla suyun idrar ile atılmasını sağlayan besin ve bitkilerdir.

Doğal diürtikler, böbreklerin daha fazla idrar üretmesini stimüle ederek, böbreklerin geri emerek kan dolaşımına kattığı, su ve tuz miktarını azaltırlar. Bu durum doku ve organların fonksiyonlarının gelişmesine ve sıvıların doku matrislerinde birikmesine engel olur.

Atılan sıvılarla beraber, bazı gerekli mineraller de gidebilmektedir.

Sonuç olarak doğal diüretikler, eğer kaybedilen besin öğeleri yerine konmazsa, bir tehlike unsuru olabilirler. Örneğin, özellikle idrar üretimi sırasında daha fazla iyon kaybı yaşandıysa, vücudun elektrolit dengesi bozulabilir.

Diüretikler vücutta su tutulmasına engel oldukları için, ödem (şişkinlik) tedavisinde kullanılabilirler.

Ödem Atmak İçin Neden Doğal Yolları Seçmeliyiz ?

Bir diüretik ekstra su tutumunu engelleyip, fazla suyun vücuttan atılmasını sağlayan bir maddedir. Bazı medikal durumlar (örneğin; böbrek fonksiyonlarında bozukluk veya steroid kullanımı) ödeme neden olabilir. Ayrıca yazının başında da söz ettiğimiz gibi menstürasyon döneminde ve hamilelikte ödem fazlaca oluşabilmektedir.

Vücudunuzda bulunan fazla sıvı birikiminden kurtulmak için her zaman reçeteli ilaçlara başvurmak zorunda değilsiniz !!!

Doğal diüretik almak veya diüretik etkisi olan besinleri tüketmek, ekstra suyun vücuttan atılmasının doğal ve kolay bir yoludur.  Çoğu durumda doğal diüretiklerin tüketimi, dolaşımınızı düzenler, vücudunuzun fazla su tutmasını engeller ve idrara çıkış miktarını arttırır. Bu doğal besinler yalnızca diüretik etkilerinden dolayı değil, faydalı besin öğelerinden zengin oldukları için her vücut için faydalıdır.

Ödem Söktürücü Bitkiler

Sizin için uzun bir liste hazırladım. Ulaşabileceğiniz herhangi bir tanesini  veya bir kaç farklı ödem söktürücü bitkiyi tüketmeniz yeterli olacaktır.

Maydanoz

Maydanoz diüretik etkisiyle şişkinliklerin inmesine fayda sağladığı yeterli klinik araştırmayla ortaya koyulan popüler bir doğal çözümdür.

Böbrekleri idrar miktarını arttırarak temizler. Bunu soydum ve potasyum iyon pompalarını engelleyerek yapar. Bu engelleme, sodyum ve potasyumun böbreklerden geri emilimini engeller. Sonuç olarak osmotik basınçtaki artışa bağlı olarak idrar hacminde artış olur.

Maydanozun diüretik etkisi Ethnoparmcology dergisinde 2002 yılında yayınlanan bir çalışmada ortaya konmuştur. Maydanozun diüretik etkisi ve mekanizmasını daha ayrıntılı okumak isterseniz yayını okuyabilirsiniz.

Bu çalışma maydanozun idrar üretimini arttırdığını ve vücutta su tutumunu azalttığını göstermiştir.

Maydanozda bulunan fitokimyasalların ikisi, lutein ve karotendir. Aynı zamanda potasyumdan ve çeşitli vitamin ve minerallerden zengindir.

Karahindiba (Taraxacum officinale)

Karahindiba (Taraxacum officinale) yıllardır zayıflama diyetlerinde, su tutumunu ve birçok karaciğer hastalığını tedavi etmek için kullanılan bir bitkidir. Bitkinin yaprakları ve kökü çoğunlukla bu amaç için kullanılır.

Son yıllarda ödem söktürücü olarak kullanıldığı için popüler olmuştur. İçeriğindeki seskiterpen lakton isimli bir aktif bileşiğin diüretik etkileri olduğu düşünülmektedir.

Karahindibanın diüretik etkisi, böbrek ve karaciğerin aktivitesini arttırarak idrar akışını hızlandırmasıyla ilişkilendirilmektedir. İdrarın daha fazla atılmasıyla beraber vücuttan atılan sıvı miktarı artar ve vücuttaki fazla su atılır.

Sonuç olarak, vücutta su tutumuna bağlı ortaya çıkan şişlik karahindiba ile kontrol edilebilmektedir.

Bir diüretik olarak karahindibağın avantajlarından biri de potasyum seviyelerini düşürmemesidir. Hatta potasyumdan zengin olduğu için vücudun potasyum depolarını doldurur. Karahindibada bulunan diğer zengin besin öğeleri ise, demir, magnezyum ve çeşitli vitaminlerdir.

Karahindiba özellikle yüksek tansiyon ve karaciğer problemlerinden kaynaklanan ayakların şişmesi durumu için etkilidir.

Karahindibanın diüretik etkisini araştırmak için, Alternative and Complementary Medicine dergisinde yayınlanan ve 17 katılımcılayla gerçekleştirilen bir çalışmada, katılımcılara, karahindibanın yapraklarından elde edilen, ethanolik karahindiba ekstratı verilmiştir.

Çalışmanın sonuçları, bütün katılımcıların idrara çıkış sıklıklarında anlamlı bir artış olduğunu ve dolayısıyla karahindanın diüretik etkisi olduğunu ortaya koymuştur.

Yeşil Çay

Yeşil çay Camellia sinesis’in az miktarda okside olmuş yapraklarından elde edilir ve Çin alternatif tıbbında, farklı durumlar için yüz yıllardır kullanılmaktadır.

Artık evrensel olarak özellikle kilo kaybı için olumlu etkileri olduğu ortaya konmuştur. Yeşil çayın kilo kaybı sağlamasının yollarından biri de diüretik etkisidir. Vücutta su tutumunu engeller ve fazla suyun atımını sağlar. Bu nedenle ödem söktürücü bitkiler arasında bulunmaktadır.

Yeşil çayda bulunan fitokimyasallar, epigallokateşin galat, flavonoidler, taninler, kafein ve polifenollerdir.

Yeşil çayın kafein içeriği diüretik özelliklerinden sorumlu olan kısmıdır. Plazma renin aktivitesini arttırarak görev almaktadır. Renin, su tutumu ve idrar üretimi konusunda önemli bir rol oynar.

İdrara çıkışın artmasıyla beraber, su tutan bölgelerinden suyun çıkışı sağlanır. Bu da su tutumuna bağlı olarak görülen şişliklerin azalmasını sağlar.

Kafein aynı zamanda vücut metabolizma hızını da arttırır böylece vücuttaki yağ miktarının da azalmasını sağlar.

Hibiskus Çayı

Hibiskus da ekstra sıvıların atımını sağlayabilmektedir. Bitki üzerinde yapılan çalışmalara göre, oldukça fazla diüretik etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle ödem atıcı çay sıfatını yakıştırabiliriz. Özellikle bir Hibiskus türü olan Roselle’in böbrek fonksiyonlarını ve süzme oranını arttırmak konusunda yararlı olduğu bilinmektedir.

Enginar

Enginar yüzyıllardır tıbbi amaçlarla Avrupalılar tarafından geleneksel olarak kullanılmaktadır. Böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını arttırır.

Enginar, flavanoidler, kafeik asitler ve siyanarin gibi fitokimyasallar içerir. Bu fitokimyasallar ve içerdiği mineraller, potasyum konusunda dengeli diüretik etkisinin nedenleridir.

Özellikle siyanarin, safra üretimini ve idrara çıkış miktarını arttırır. Böylece vücuttaki fazla sıvıların atılmasını sağlar. Ek olarak potasyumun da yardımıyla, daha az sodyum kanın içine geri emilir ve daha fazla sodyum böbrekler aracığıyla atılır.

Vücutta fazla su tutumu, fazla sodyum iyonu bulunmasıyla açıklandığından, artmış sodyum atımı, fazla suyun da atılmasıyla ilişkilendirilmektedir.

Ödem attırıcı amacına ulaşabilmek için enginar çiğ tüketilmelidir. Çünkü ısıl işlemler, diüretik etkisini sağlayan ana madde olan siyanarinin bozulmasına neden olur. Enginar yapraklarından üretilen ekstratlar da çay olarak tüketilebilir.

Salatalık

Salatalığın ödem atıcı etkisi temel olarak, yüksek su içeriğinden gelmektedir. Bu su içeriği, artık maddelerin ve toksinlerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur.

Salatalık sıvı takviyesi yapmasıyla bilinen, silikon ve sülfürü bol miktarda içermektedir. Bu iki mineral böbreklerin daha fazla ürik asit salgılamasını stimüle eder.

Aynı zamanda askorbik asit ve kafeik asit içerir. Bu iki fitokimyasalın kombinasyonu ve salatalığın yüksek su içeriği, daha fazla idarar üretilmesini de stimüle eder. Sonuç olarak, vücutta şişliklere neden olan fazla sıvılar, idrarla birlikte atılmaya zorlanır.

Salatalık diüretik etkisiyle birlikte, antioksidan aktivitesiyle hücre ve kan damarlarının da korunmasını sağlar. Bu durum da toplardamarların zarar görmesini önleyerek, doku matrislerine sıvı sızmasını engeller. Ayrıca bu koruma mekanizması, kılcal damarların dokulardan ekstra sıvı çekme kabiliyetini arttırarak, böbreklere atılmaları için götürmeyi kolaylaştırır.

Salatalığın antioksidan aktivitesi içeriğindeki alfa ve beta karoten, vitamin A ve C, zeaksentin ve lutein gibi fitokimyasallardan kaynaklanır.

Brüksel Lahanası

Şaşırtıcı bir şekilde brüksel lahanası da vücuttaki fazla suyun atımı konusunda oldukça faydalıdır. Brüksel lahanası C ve K vitaminleri başta olmak üzere vitaminlerden ve magnezyumi folat ve potasyum gibi minerallerden oldukça zengindir. Büreksel lahanası doğal olmayan farklı diüretikler kullanırken yemek için muhteşem bir sebze türüdür çünkü diüretik etkiler sonucunda idrarla kaybedilen besin öğelerinin yerine konmasını sağlamaktadır.

Zencefil

Zencefil, antienflematuar içerikler ve besin öğeleriyle dolu sağlıklı bir baharattır. Ayrıca fazla sıvıların, sağlıklı bir şekilde idrar çıkışını uyararak atılmasını sağlar. Taze zencefilin fazla suyun atımı konusunda daha iyi etkileri bulunmaktadır fakat toz halinden de bu amaçla faydalanılabilmektedir.

Limon Suyu

Limon ekstra suyun vücuttan atılması konusunda şaşırtıcı bir şekilde etkilidir. Yüksek tansiyonu düşürürler, mineral ve vitamin takviyesi sağlarlar ve ekstra sıvının azalmasını sağlarlar. Limon hafif bir diüretik özelliğine sahiptir böylece vücudunuzun sıvılardan kurtulması sürecini daha kolay bir hale getirmektedir.

Sarımsak

Sarımsak hastalıklarla ve inflamasyonla savaşmasıyla tanınan bir bitkidir. Az bilinen bir özelliği ise ekstra sudan kurtulmayı kolaylaştırmasıdır. Sarımsağın diüretik etkileri yalnızca ekstra sudan kurtulmayı değil aynı zamanda yağlaların yıkılmasını da sağlamaktadır. Evde yapacağınız diüretik etkileri olan diğer doğal bitkilerden oluşan tariflerinize sarımsakta eklemek, bu karışımın etkisini oldukça arttıracaktır.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi birçok açıdan faydalıdır, bunlardan biri de ödemi azaltmasıdır. Elma sirkesi hem oral yollarla hem de dışarıdan ödemle savaşmak için kullanılabilmektedir. Elma sirkesini oral yollarla tükettiğinizde, böbrek fonksiyonlarını, sindirim fonksiyonları geliştirir ve ekstra sıvının atılmasını sağlar.

Diüretiklerin Olası Yan Etkileri

Eğer diüretik kullanımı amacın dışına çıkarsa, negatif etkileri olabilir. Kısa süreli ve diyetisyen kontrolündeki kullanımlarda diüretikler olumlu etkiler sağlayacaktır. Diüretiklerin kullanımının neden olabileceği en büyük risk, mineral ve vitaminlerin vücuttan atılmasıyla, besin öğesi eksikliklerine neden olabilecek olmasıdır.

Diüretik ilaçlarının kullanımı sırasında potasyum takviyesi yapmak veya potasyumdan zengin besinler tüketmek, bu ilaçların en büyük yan etkilerini ortadan kaldıracaktır. Genellikle en büyük riske reçeteli diüretikler neden olur. Doğal bitkiler, destek ürünleri ve besinler daha az sağlık sorunlarına yol açma riskine sahiplerdir.

Yine de en iyi yaklaşım, diüretikleri bir haftadan daha uzun süre kullanmamaktır. Eğer ödeminiz bu sürede geçmediyse, hemen bir sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.

Fikirlerinizi merak ediyoruz...

*

E-posta adresiniz yayımlanmayacak

Copyright © 2015 - 2020 - Ataşehir Diyetisyen Coşku Mutlu

Sitemap