Reklamlarda son zamanlarda “mısır şurubu” diye bir üründen bahsedildiğini duydunuz mu? Bu terim yüksek fruktozlu mısır şurubu için kullanılan, daha masum görünen fakat aldatıcı bir terimdir. Söylenenlere göre, mısır üreticileri bizi mısır şekerini, yüksek fruktozlu mısır şurubu yerine bir isim olarak kullanmamız için yaklaşık 50 milyon dolar harcadılar.
Çoğunluğu genetiği değiştirilmiş mısırlardan elde edilen yüksek fruktozlu mısır şurubu kesinlikle doğal ve sağlıklı değildir. Her birimiz bilerek veya bilmeyerek, hayatımızın bir döneminde yüksek fruktozlu mısır şurubu tüketmişizdir. Bu içerikten kaçmak oldukça zor, çünkü aklınıza gelebilecek neredeyse tüm işlenmiş yiyecek ve içecekte bulunmaktadır.
Peki, yüksek fruktozlu mısır şurubu neden kötü olarak anılmaktadır?Bunun birden fazla sebebi vardır; yüksek fruktozlu mısır şurubunun
- Obezite
- Diyabet
- Hipertansiyon ve
- Kalp hastalıkları gibi kronik ve ölüme sebebiyet verebilecek hastalıklara yakalanma riskini arttırmasıdır.
Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu Nedir?
İçindekiler
Yüksek fruktozlu mısır şurubu basit olarak mısır nişastasından elde edilen bir tatlandırıcı maddedir. Mısır nişastası glikoz zincirlerinin birbiriyle birleşmesinden oluşan bir maddedir. Mısır şurubu, %100 mısırdan oluşan mısır nişastasının glikozlara yıkılmasıyla açığa çıkmaktadır.
Yüksek fruktozlu mısır şurubunun elde edilebilmesi için var olan glikozların frUktoza dönüştürülmesi amacıyla mısır şurubunun içine bazı enzimler eklenir.
Birleşmiş Milletler Gıda ve İlaç Bakanlığı’na göre, birçok yüksek fruktozlu mısır şurubu %42 veya %55 fruktoz içermektedir. Bu yüzdelerin dışında kalan kısımları glikoz veya sudan oluşmaktadır. %42’lik yüksek fruktozlu mısır şurubu kahvaltılık gevreklerde, işlenmiş besinlerde ve bazı içeceklerde kullanılırken, %55’lik yüksek fruktozlu mısır şurubu genellikle içeceklerde kullanılmaktadır. Bazı yüksek fruktozlu mısır şurupları %90 oranında fruktoz içermektedir.
Yüksek fruktozlu mısır şurubu aynı zamanda glikoz-fructose, isoglucose ve glikoz-fruktoz şurubu olarak da anılmaktadır.
Yüksek fruktozlu mısır şurubunun yasaklanması için birden fazla sebep bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekildedir:
- Yüksek fruktozlu mısır şurubu besin ve içeceklere eklenen kalorili tatlandırıcıların %40’ını oluşturmaktadır.
- Yüksek kan basıncı, diyabet ve kalp hastalıkları gibi sorunlara karşı riski arttırır.
- Bu şurubun tüketimi 1970 yılından 1990 yılına kadar %1000 oranında artmıştır. Bu artmış tüketimler epidemik obezitenin ana nedeni gibi görülmektedir.
- Yüksek fruktozlu mısır şurubu sızdıran bağırsak sendromune neden olabilir.
- Kansere yakalanmayı kolaylaştırdığı söylenmektedir.
- Yaklaşık yarım litrelik bir gazlı içecek yaklaşım 15 çay kaşığı şeker içerir ve bunların hepsi yüksek fruktozlu mısır şurubundan gelmektedir.
Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubunun Yerine Geçebilecek En İyi Alternatifler
En iyi alternatiflerden bazıları doğal olarak tatlı olan bal ve akçaağaç şurubu gibi besinlerdir. Etiketleri okuduğunuzda bu doğal tatlandırıcılara göz gezdirin, yüksek fruktozlu mısır şurubundan uzak durun. Mısır şurubu yerine ne kullanılabilir sorunu için ise;
Bazı doğal tatlandırıcı alternatifleri:
- Bal ( 1 Yemek Kaşığı – 31 Kalori )
- Stevia ( 0 kalori )
- Hurma ( 1 Hurma – 42 kalori )
- Hindistan Cevizi Şekeri ( 1 Yemek Kaşığı – 45 kalori )
- Pekmez ( 1 yemek kaşığı-37 kalori )
- Gerçek Meyve Reçeli ( Kalorisi meyvenin türüne göre değişmektedir )
Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubunun Neden Olduğu 9 Tehlike
Yüksek fruktozlu mısır şurubu zararları aşağıdaki gibi sonuçlara sebep olabilmektedir.
1.Kilo Artışına Neden Olur
Yüksek fruktozlu mısır şurubu ve şeker arasındaki benzerlik ve farklılıklar birçok tartışmaya konu olmaktadır. Yüksek fruktozlu mısır şurubunu destekleyen bireyler, şeker ve mısır şurubunun eşit derecede zararlı olduğunu öne sürse de, kilo artışı söz konusu olduğunda bütün tatlandırıcı özelliği olan maddeler aynı seviyede değerlendirilemez. Princeton Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmaya göre, yüksek fruktozlu mısır şurubu, şekere kıyasla daha fazla kilo artışına neden olmaktadır.
Eşit kaloriyle beslenen deney hayvanlarıyla yapılan çalışmada, yüksek fruktoz şurubuna ulaşımı olan hayvanlarda, şekere ulaşımı olan hayvanlara kıyasla daha fazla kilo artışı gerçekleşmiştir. Ayrıca uzun süreli yüksek fruktozlu mısır şurubu tüketimi abdominal bölgede artmış yağlanma ve yüksek trigliserit seviyeleriyle ilişkilendirilmiştir. Bu çalışmanın araştırmacılarına göre yüksek fruktozlu mısır şurubu Amerika’da obezitenin artması konusunda etkilidir.
2.Kanser Oluşumunu Tetikleyebilir
Birçok besin ve içecekte bulunan yüksek fruktozlu mısır şurubundan dolayı son on yıl içinde bireylerin fruktoz tüketimi artmıştır. 2010 yılında yayınlanan ve American Association for Cancer Research tarafından yapılan bir çalışmaya göre yüksek fruktozlu mısır şurubunda bulunan fruktoz kanserli hücrelerin artmasına neden olmaktadır.
Bu durum spesifik olarak pankreas kanseri için geçerli olarak belirlenmiştir. Bu çalışmaya göre, kanser hücreleri fruktozu hızla metabolize edebilmektedir ve bu durum pankreas kanser hücrelerinin daha hızlı üremelerine neden olabilmektedir. Yine bu araştırmanın araştırmacılarının bulgularına göre, fruktoz ve glikoz oldukça farklı metabolize olmaktadır ve früktozun daha negatif etkileri bulunmaktadır. Çalışmadan yola çıkarak kanser hastalarının yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren herhangi bir şey tüketmemeleri gerektiği ortaya konmuştur. Konu kanserden korunmak ve kanser tedavisi olduğunda, yüksek fruktozlu mısır şurubu kaçınılması gereken bir üründür.
3.Karaciğer Yağlanması ve Karaciğer Rahatsızlıkları Arttırabilir
Yapılan hayvan deneylerinden birinde, fazla fruktoz tüketimi dislipidemi ( kanda doğal olarak bulunan kan yağlarının olması gerektiğinden fazla miktarlarda bulunması ) ve karaciğerde yağ birikiminde artışla ilişkilendirilmiştir. Dislipidemi veya yüksek seviyelerde kolesterol ve trigliserit, koroner kalp hastalıkları için ciddi bir risk oluşturmaktadır. Bu çalışmalar, özellikle Birleşmiş Milletler gibi ülkelerde, içeceklere eklenen yüksek fruktozlu mısır şuruplarıyla birlikte vücuda giren yüksek früktozun, obezite ve birçok metabolik hastalığa neden olabileceği ortaya konmuştur.
4.Artmış Kolesterol Seviyeleri Görülebilir
Yüksek fruktozlu mısır şurubu alımı yüksek kolesterol seviyeleriyle ilişkilendirilmiştir. American Journal of Clinical Nutrition’ da yayınlamış bir çalışmaya göre, yalnızca iki hafta boyunca ortalama miktarlarda yüksek fruktozlu mısır şurubu tüketimi, kolesterol ve trigliserit oranlarında artışa neden olmuştur.
Çalışmaya göre, kahvaltı, öğle ve akşam yemeğine yarım bardak gazlı içecek eklemenin bile kalp hastalıkları için gerekli olan risk faktörlerini arttırmak için yeterli olduğu belirlenmiştir. Vücudumuz, şeker tüketimindeki küçük artışlara bile yanıt vermektedir.
5.Diyabet Oranını Arttırabilir
Fruktoz, özellikle yüksek fruktozlu mısır şurubundaki serbest fruktoz, diyabetle ilişkilendirilmektedir. Yüksek oranda lif içererek içeriğindeki fruktozun emilimini yavaşlatan meyvelerden farklı olarak yüksek fruktozlu mısır şurubunun hiçbir besleyici değeri yoktur.
Son dönem verileri, yüksek fruktoz tüketiminin artmış iç organ yağlanmasına neden olabileceğini ve kan yağlarının (kolesterol ve trigliseritler gibi) olumsuz seviyelere çıkmasına neden olabileceğini ortaya koymuştur. Bu bilgiler diyabet ve koroner kalp hastalığı riskini arttırması açısından oldukça önemlidir. Global Health dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, içeceklerinden yüksek fruktozlu mısır şurubu bulunan ülkelerdeki diyabet oranı olmayan ülkelere kıyasla daha yüksek olarak saptanmıştır. Çalışmaya katılan 43 ülkenin, yaklaşık olarak yarısı gıdalarında ya çok az ya da hiç yüksek fruktozlu mısır şurubu kullanıyordu. Diğer ülkeler değerlendirildiğinde ise, Almanya’da bu tüketim oranı yılda kişi başına yaklaşık 500 gram, Birleşmiş Milletlerde ise yılda kişi başına 24 kilogram yüksek fruktozlu mısır şurubu şeklinde bulundu. Çalışmanın sonuçlarına göre, yüksek fruktozlu mısır şurubu kullanan ülkelerin diyabet oranları, kullanmayan ülkelere göre %20 daha fazla saptandı.
6. Yüksek Tansiyon Riski Oluşturabilir
İnsanlarda, eklenti şekerlerden gelen fruktoz ve yüksek tansiyon arasında bir ilişki olduğu düşünülmektedir. 2012 yılında Metabolism dergisinde, sukroz ve yüksek fruktozlu mısır şurubuyla tatlandırılan içecekleri kıyaslamak amacıyla yapılan çalışmada, katılımcılar iki farklı tatlandırma yöntemi kullanılan içeceklerden 680 gram kadar tüketmişlerdir. Daha sonra katılımcıların, idrar, kan örnekleri alınmış ve daha içecek tüketiminden 6 saat sonra kan basınçları ölçülmüştür.
Çalışmanın sonuçlarına göre, sistolik kan basıncının yükseklikleri yüksek fruktozlu mısır şurubunda, sukroz içeren içeceklere kıyasla daha yüksek bulunmuştur. Sukroz ile kıyaslandığında, yüksek fruktozlu mısır şurubunun vücuda daha fazla fruktoz girmesine neden olduğu saptanmıştır ( Effects of high-fructose corn syrup ).
60 gram fruktoz insanlarda sistolik kan basıncını arttırabilmektedir fakat aynı durum, aynı miktarda glikoz alındığında gerçekleşmemektedir.
Başka bir çalışmada, fazla kilolu kadın ve erkeklere, iki hafta boyunca günde 200 gram fruktoz verilmiştir, bu uygulamanın sonucunda, hareket halindeyken ölçülen kan basıncında bir artış olduğu gözlemlenmiştir. Fruktoz alımına bağlı olarak tansiyonun yükselmesi, ince bağırsaklardan sodyum geri emiliminin artması, sistemik kan damarlarının fonksiyonlarının engellenmesi ve sempatik sinir sisteminin uyarılmasıyla açıklanmaktadır. Ürik asit seviyelerinde früktoza bağlı olarak gerçekleşen artış da kan basıncının artmasına bir neden olarak görülmektedir. Hayvanlarla yapılan deneylerde de fruktozun kan basıncı arttırabileceği ortaya çıkmıştır.
7.Kalp Hastalıklarını Arttırabilir
Yüksek fruktozlu mısır şurubunun tansiyonunuzu yükseltebilecek olması gerçeği, kalbiniz için de oldukça zararlı olabileceğinin en büyük kanıtıdır. Yüksek tansiyon, metabolik sendrom olarak adlandırılan ve birkaç problemin birleşmesinden oluşan bir olgunun bir parçasıdır, bu yüzden verdiği zararlar kalp hastalıklarına, inme ve felce veya diyabete neden olabilir. Bir araştırmaya göre, fruktoz, glikoz toleransı iyi olan bireylerde de olmayan bireylerde de total serum kolesterolünde ve LDL’de bir artışa neden olmuştur. Bu tablo koroner kalp hastalıkları için bir risk oluşturmaktadır.
15 yıl süren ve Harvard Üniversitesi’nde gerçekleşen bir çalışmaya göre, günlük kalori alımlarının %25’i ve daha fazlası şekerden gelen kişilerin kalp hastalıklarından ölme riski, %10 ve altında olan insanlara kıyasla iki kat daha fazla bulunmuştur. Bu çalışmaya göre şeker alımı yüksek fruktozlu şurup veya başka bir şeker kaynağından gerçekleşebilir, bu sebeple diyetimizden yüksek fruktozlu mısır şurubunu elememiz gerekmektedir.
8.Sızdıran Bağırsak Sendromuna Neden Olabilir
Sızdıran bağırsak sendromu aynı zamanda artmış bağırsak geçirgenliği olarak da kabul edilmektedir. Bu durum ortaya çıktığında, sindirim yolumuzdaki ağ zarar görmüş olur ve gluten gibi proteinlerin, kötü bakterilerin ve sindirilmemiş besinlerin kan dolaşımımıza girmesine neden olur. Yüksek fruktozlu mısır şurubu bağırsaklar tarafından emilmek için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar ve enerji kaynağımız olan ATP’den iki fosfor molekülü alır. Bu durumda da bağırsaklarımızın koruyucu tabakalarının korunması için gerekli olan enerji harcanmış olur.
Yüksek miktarlarda fruktoz tüketimi bağırsakların bu koruyucu tabakalarında deliklerin oluşmasına neden olabilmektedir. Bu delikler oluştuğunda toksinlerin kan dolaşımımıza girmesi ve inflemasyonların oluşması kaçınılmaz olmaktadır. İnflemasyonlar, obezite, diyabet, kanser, kalp hastalıkları, bunama ve hızlanmış yaşlanmanın kaynak nedeni olarak kabul edilmektedir.
9.Artmış Civa Alımı
Birden fazla çalışma, yüksek fruktozlu mısır şuruplarının yüksek miktarlarda civa içerdiğini bu yüzden civa zehirlenmeleriyle karşılaşılabileceğimizi söylemektedir. Civanın oldukça zehirli bir madde olduğu ve özellikle çocuk gelişimini olumsuz etkilediği bilinmektedir. Civa karaciğer, böbrekler, beyin ve diğer iç organlar üzerinde olumsuz etkilere sahiptir.
Environmental Health’te yayınlanan bir çalışmaya göre, piyasada bulunan yüksek fruktozlu mısır şuruplarının %50’sinde civa bulunmuştur. Başka bir çalışmada ise, 55 popüler markalı ürünün 1/3’ünde civa bulunmuştur. Tüm civa bulunan markaların ilk veya ikinci en çok bulunan içeriği yüksek fruktozlu mısır şurubuydu. Bu teste tutulan markalardan bazıları; Kraft, Quaker, Hershey’s ve Smucker’s’tı.
SONUÇ OLARAK
- Vücudunuza olumsuz etkileri olabileceğinden, yüksek fruktozlu mısır şurubu veya eklenti fruktoz içeren ürünlerden uzak durun.
- Tatlandırıcı hiçbir madde kullanılmamış olmasa ve doğal yollardan elde edilmiş olsa bile meyve suyu oldukça yüksek miktarda fruktoz içerir bu yüzden küçük porsiyonlarla tüketilmelidir. İçeriğindeki lif dolayısıyla fruktozun emilimini yavaşlatacağından, meyveyi bir bütün olarak tüketmek daha iyi bir seçenektir.
- Yüksek fruktozlu mısır şurubundan kurtulmanın en iyi yolu, işlenmiş gıdaları diyetinizden çıkarmaktır.
- Yüksek fruktozlu mısır şurubundan kurtulmanın bir diğer yolu ise şeker içeren içecekleri tüketmemektir. Ortalama bir gazlı içecek, toksik sayılabilecek dozlarda yüksek fruktozlu mısır şurubu içermektedir. Bu içecekler yerine doğal mineralli su, bitki çayları tüketin. Soğuk çaylarınızı evde yapmaya gayret edin, piyasa bulunan soğuk çaylar da yüksek fruktozlu mısır şurubu içermektedir.
- Kaynak doğal olsa da olmasa da şeker tüketiminizi minimum seviyelerde tutmanız gerekmektedir.
Fikirlerinizi merak ediyoruz...